Technology

Vinnai_Balázs
Forrás: ITB

Dr. Vinnai Balázs „Az év üzletembere” 2013-ban

Idén jubileumi, tízedik alkalommal, ünnepélyes gálaest keretében adták át az EY Az év üzletembere díjakat.

„Az év üzletembere” díjat dr. Vinnai Balázs, az IND Group alapítója és ügyvezetője kapta, míg a „Merész újító” címet Árvai Péter, a Prezi.com Kft. társalapítója és ügyvezetője érdemelte ki. Vinnai Balázs tavaly elnyerte a legsikeresebb ict-menedzser elismerést az ITBusiness szavazásán.

„A Magyarországon már tízedik éve megrendezett EY Az év üzletembere program a sikeres vállalkozásokról szól, amelyek kulcsszerepet játszanak a válságot követő építkezésben. Az évtizedes múltra visszatekintő gála azok előtt a magyar üzletemberek előtt tiszteleg, akik eredményesen és jövőbe mutatóan válaszoltak a gazdasági, társadalmi változásokra, és akik az elmúlt években is a minőségre, az értékteremtésre és az innovációra helyezték a hangsúlyt” – mondta Havas István, az EY vezérigazgatója.

Idén a pályázók elsősorban az IT szektort és a gyártó cégeket képviselték. A megmérettetésen induló vállalkozások összbevétele megközelítette a 150 milliárd forintot, és országszerte közel 5000 munkavállalót foglalkoztatnak. A budapesti és vidéki jelöltek közel azonos arányban vettek részt idén a programban. A legfiatalabb cégvezető 28 éves volt, míg a legidősebb a 74. életévét töltötte be.

Az EY világszerte nagy presztízsű üzleti elismerésének hazai díjazottjait minden évben egy Független Bírálóbizottság választja ki, nemzetközileg felállított kritériumrendszer alapján. A döntésben a díjazott által vezetett társaság eredményei mellett a stratégiai szemlélet, a személyes integritás, a kockázatvállalási hajlandóság, a nemzetközi hatás, valamint az innovációhoz való hozzáállás továbbra is fontos szerepet játszik.

Az EY „Az év üzletembere” fődíjat idén, dr. Vinnai Balázs, az IND Group alapítója és ügyvezetője vehette át, aki sikereiért 2005-ben már elnyerte „A jövő ígérete” különdíjat. Az elmúlt hét évben dr. Vinnai Balázs vezetése alatt az IND töretlenül folytatta eredményes működését.

„Az 1997-ben 50 ezer forintból „garázscégként” alapított vállalkozás mára egy 3,7 milliárd forintos árbevételű, több mint 200 főt foglalkoztató, jobbára a nemzetközi piacon tevékenykedő technológiai vállalattá nőtt. Folyamatos bővülésének és megújulásának köszönhetően a digitális banki felületek vezető európai specialistája lett.

Szakosodott tudásuk és fókuszált tevékenységük alapjaiban változtatta meg a pénzügyi szolgáltatások piacát. Különösen nagy teljesítmény ez egy igen kompetitív és nemzetközi versenytársakkal dominált piacon. Sikerei megbízói számára is garanciát jelentenek a növekedésre. Újításai és innovációs tevékenysége révén ügyfelei sorra nyerik a szakmai elismeréseket. A régióból egyedüliként került fel idén a vállalkozás a pénzügyi szektor technológiai beszállítóit rangsoroló nemzetközi FinTech100-as listára.

A nyertes vállalkozó megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét. 2005-ben elnyerte az Ernst & Young Az év üzletembere „Jövő ígérete” különdíját. Eredményessége, nemzetközi üzleti sikerei, vállalkozásának növekedése bizonyította, hogy akkor a Bírálóbizottság helyesen döntött” – indokolta döntését a Független Bírálóbizottság.

Árvai Péter, a „Merész újító”, a Prezi.com társalapítója és ügyvezetője, a Prezi fejlesztését egy Királyi Pál utcai egy szobás irodából indította útjára 2008-ban. A díjazott 18 hónapot dolgozott fizetés nélkül, kizárólag arra koncentrálva, hogy a cég gyors növekedést tudjon elérni. Ennek eredményeként az első sikerek már rögtön a termék piacra kerülése után megmutatkoztak.

Mára a Prezi 180 szakembert foglalkoztat 26 országból, 2 irodában. A regisztrált felhasználók száma eléri a 30 milliót. A Prezi küldetése, hogy az ötletek megosztását szórakoztatóvá és magával ragadóvá tegye. A cég munkatársait és vezetését a kíváncsiság vezérli, ezért el tudnak térni a megszokott gondolkodási sémáktól, és ezáltal képesek a gyors megvalósításra. A cég jövőbeni célja, hogy 2 milliárd felhasználó számára elérhetővé tegye a Prezit, minden lehetséges digitális felületen.

A díj kiírásának megfelelően Dr. Vinnai Balázs képviseli 2014-ben Magyarországot az EY „World Entrepreneur Of The Year” gáláján Monte Carlóban, ahol az egyes országok fődíjának nyertesei vesznek részt. Hasonlóan a nemzeti versenyekhez, itt is kiemelkedő üzletemberekből és világszerte elismert szakemberekből álló Bizottság hoz majd döntést a legkiválóbb nemzetközi vállalkozó személyéről.