Technology

Corvinus előadóterem oktatás education class egyetem felsőoktatás
Forrás: ITB

Jövőkutatásba vágott bele a Debreceni Egyetem

Leküzdené a technológiai korlátokat, kiteljesítené az internetet és kutatáskoordinációs központot hozna létre a Debreceni Egyetem.

 

Csaknem 1,6 milliárd forint európai uniós támogatást nyert a Debreceni Egyetem (DE) a „Jövő Internet kutatások az elmélettől az alkalmazásig” elnevezésű projekt megvalósítására. A kutatási projekt célja az internet kiteljesedésének előmozdítása, hozzájárulás a jelenlegi technológiai korlátok leküzdéséhez, az alkalmazási lehetőségek kiszélesítéséhez. A kutatás eredményei beépülnek az oktatásba, valamint lehetővé teszik fiatal kutatók és hallgatók részvételét nemcsak hazai, hanem nemzetközi kutatási programokban is.

A Debrecenben megvalósuló projekt kutatási célkitűzése az internet kihívásaival való szembenézés, vizsgálatok folytatása úgy, hogy azok kiterjednek – többek között – az elméleti alapkérdésekre, a hálózatmodellezésre, a hálózati architektúra átgondolására, a tartalom kezelésére és egy intelligens alkalmazási platform kialakítására, emellett a képzési program fejlesztésére és egy kutatáskoordinációs központ létrehozására is a Debreceni Egyetem vezetésével.

A FIRST (Future Internet Research, Services and Technology) projekt nyolc egymásra épülő alprojektből áll, amelyek mindegyike a konzorciumi tagok kutatói együttműködésére és az ipari partnerek lehetséges bevonására épít itthon és külföldön egyaránt.