Technology

High-tech csigakutatás a kutyák védelmében

Ultraibolya festéket, fénykibocsátó diódákat (led-eket) és gyorsított felvételű kamerákat vetettek be brit tudósok a csigák éjszakai életének megfigyelésére.

Az Exeteri Egyetem kiváncsi kutatói a felvételek alapján megállapították, hogy a csigák 0,001 kilométer per órás sebességgel haladnak, azaz óránként egy métert tesznek meg, naponta legfeljebb 25-öt. Konvojban haladásuk magyarázata az energiatakarékosság: ha ugyanis egymás nyáknyomán csúsznak, akkor könnyebben mozognak, mivel kisebb a súrlódás. A tudósok becslése szerint egy csiga energiakifejtésének akár a 30 százaléka is elmehet nyáktermelésre.

A csigavizsgálatot a kutatók elsősorban a kutyák érdekében végezték. A csigák ugyanis ebek számára végzetes parazitát hordozhatnak, az Angiostrongylus vasorum nevű tüdőférget. Ez csigák lenyelésével kerülhet a kutyák szervezetébe, azon belül a tüdejébe, csigák pedig gyakran telepednek meg éjjel a kertekben hagyott labdákon és az ebek más játékszerein, így könnyen előfordulhat, hogy lenyelik a csúszómászókat a kutyák.

"Többet tudva a csigák viselkedéséről, reméljük, a kutyák gazdái jobban elejét tudják venni, hogy kedvenceik csigát nyeljenek" - mondta Dave Hodgson, a kutatás vezetője. Nagy-Britanniában az utóbbi években demográfiai robbanás mutatkozik a csiganépességben a csapadékosabb időjárás okán. Tavaly 50 százalékkal szaporodott az állomány a kertészek bosszúságára. A csigák immár felkerültek a legveszélyesebb kerti kártevők tízes toplistájára.