Technology

odac_bélyeg
Forrás: www.mspmentor.net

Hetven mammut indult egy irányba

Összeállt évi 50 milliárd dollár informatikai költségvetést képviselő óriásvállalat, hogy rákényszerítse a szállítókat a jelenleginél szabványosabb, egymással jobban együttműködő számítási felhők létrehozására. Néhány iparági kulcsjátékos azonban hiányzik a csapatból.

Amikor hetven akkora cég, mint a BMW, a Shell, a Lockheed Martin, a J.P. Morgan Chase vagy a Marriott Hotels egybehangzóan kér valamit, akkor a szállítók jobban teszik, ha odafigyelnek. Márpedig ez a hetven cég most azt mondja: az egymással együttműködésre képtelen informatikai rendszerek jelentik az egyik legnagyobb akadályt a számítási felhők terjedése előtt.

Nem szappanbuborékokat eregetnek
Nem szappanbuborékokat eregetnek
A vállalatok éppen ezért megalapították az Open Data Center Alliance-t, hogy kikényszerítsék – és együttműködésükkel elősegítsék – az egységes szabványok kidolgozását. A szövetség elsődleges célja, hogy segítsen tagvállalatainak kiszolgálni azt a mind több embert, akik a legkülönfélébb eszközöket használva, online akarják elérni a szolgáltatásokat és alkalmazásokat. A cél elérését az úgynevezett Cloud 2015 dokumentumban lefektetett stratégia szolgálja. A stratégia részterületei között van:

  • olyan egyesített felhő létrehozása, amelyben a vállalatok a belső és a külső erőforrások között megoszthatják az adatokat;
  • az alkalmazások és erőforrások biztonságának automatikus védelme;
  • az energiahatékonyság javítása;
  • "ügyféltudatos" felhők használata, amelyek automatikusan felismerik a csatlakozó eszközöket, és azokhoz igazítják a szolgáltatásokat.

A szövetség öt munkacsoportot hozott létre, amelyek a számítási felhők egy-egy elemével foglalkoznak: infrastruktúra; felügyelet; biztonság; szolgáltatások; irányítás és ökoszisztéma.

Kiemelt szerepet játszik a szövetségben az Intel, amely hivatalosan "különleges tanácsadói szerepet" kapott; hiányoznak viszont olyan iparági szereplők, mint a Microsoft, a Google vagy az Amazon. Emiatt több elemző is kétségét fejezte ki a szövetség jövőbeni sikereit illetően, de annyit mindenki elismer, hogy a tagok vásárlóereje nagy súlyt ad a szervezetnek, fellépése pedig mindenképpen ráirányítja a figyelmet a felhők szabványosításának témájára.