Technology

cisco_címlap
Forrás: www.gfi.com

Célkeresztben a virtualizáció

A magyar informatikai vezetők a kitűzött fejlesztési irányokat tekintve nem sokban különböznek a világ más tájain élő társaiktól: a közeljövő legfontosabb trendjeinek a virtualizációt és a számítási felhők térnyerését tartják.

Nem csak a nagyvilágban (és a szakmai folyóiratok hasábjain) magyaráznak róluk: a virtualizáció és a számítási felhő a hazai informatikai fejlesztések középpontjába kerültek – derült ki abból az 500 fő körében végzett (de reprezentatívnak nem mondható) felmérésből, amelyben a Cisco Magyarország arra kereste a választ, hogy az új trendek milyen arányban jelentek meg a hazai vállalatok körében.

A virtualizáció már nem számít különlegességnek
A virtualizáció már nem számít különlegességnek
Az elkövetkező három év legfontosabb trendjeit tekintve a virtualizáció vezeti a listát (ez a cégek 30 százalékánál áll az első helyen); ez a cloud computing követi 15 százalékkal, de ettől nem sokkal marad le az adatokhoz való mobil hozzáférés, illetve az egységes adatközponti környezet (unified computing), amelyek egyaránt 13-13 százalékot kaptak.

Az adatközpontok fejlesztését befolyásoló tényezők közül a válaszadók az alkalmazások emelkedő számát említették az első helyen, amit a költségcsökkentés igénye és a biztonság- és kockázatkezelés követett. Az adatközpontokkal kapcsolatos elvárások közül a legtöbb szervezet számára a biztonság a legfontosabb, amit az üzleti igényeket követni képes rugalmasság és a teljesítmény követ.

A cégek elsősorban a virtualizációtól és a számítási felhőktől remélnek megoldást bajaikra. A virtualizáció előnyei közül a válaszadók közel fele (46 százalék) az erőforrások jobb kihasználását tartja a legfontosabbnak, míg a költségcsökkentés a cégek közel egyharmada (32 százalék) számára a legfontosabb motiváció. A számítási felhő is mind több helyen kerül be az alkalmazott megoldások közé. A válaszadók 22 százaléka már most is igénybe vesz a cloud computing elvén működő alkalmazásokat (elsősorban inkább kisebb, nem feladatkritikus szoftvereket), további 14 százalék pedig tervezi a bevezetésüket. Közel egyharmad (28 százalék) azok cégek aránya, amelyek már vizsgálják a számítási felhők hasznát és alkalmazhatóságát, de még nem döntöttek a bevezetés mellett.