Technology

cebit
Forrás: CEBIT

CeBIT újratöltve

Egészen új CeBIT-et láthatunk idén: a korábbi évek hagyományait megtörve változott a digitális szakkiállítás időpontja, mérete, tematikai felosztása - megcélozva a fiatalabb generációt is. Egy nemrég átadott bécsi startup-centerben mutatták be az expo részleteit a szervezők.

Bécsben jártunk. Nem videóztunk, viszont egyrészt körbenéztük a város szívében épült, 8000 m2-es(!) új startup-centert, a weXelerate-et; másrészt meghallgattuk, milyen lesz az idei CeBIT - nyáron. Idén ugyanis a korábbi (tavaszi) hagyományoktól eltérően június 11-15. között kerül megrendezésre a világ egyik legnagyobb nemzetközi digitális szakkiállítása Hannoverben.

Szervezésben, helyszínelrendezésben és témában is frissül a 48 éves expo. A digitalizáció nyolc trendtémáját határozták meg: a mesterséges intelligencia, az IoT, a kiterjesztett- és virtuális valóság (AR/VR), a biztonság, a blockchain, a drónok, jövőbeli mobilitás (Future Mobility) és a humanoid robotika (Human Robotics) határozza meg az idei kiállítást.

"Az új CeBIT átfogó képet nyújt a vállalatok, a közigazgatás és a társadalom digitalizálásáról" - mondta Hartwig von Saß, a kiállítás sajtókommunikációs vezetője. "Az informatikai szakemberek, a kereskedelmi látogatók és a digitális gazdaság és a felhasználói iparágak legfontosabb döntéshozói mellett egyre inkább el akarjuk érni a döntéshozók következő generációját az új koncepcióval rendelkező vállalatoknál."

Innovációk és víziók négy platformon

Az új koncepció négy elemre épül: d!conomy, d!tec, d!talk és d!campus. A d!conomy területén a vállalatok, a közszféra, a kereskedelem szakemberei és döntéshozói találhatják meg mindazt, ami az üzleti és igazgatási digitalizáláshoz szükséges. A fő témák itt a digitális üzlet, a digitális adminisztráció, az IoT, a biztonság, a kommunikáció és hálózatok, a csatorna és elosztás, a mobil megoldások és az adatközpont.


 

A d!tec a fejlesztőkről, az innovációkról és az induló vállalkozásokról szól, a d!talk pedig a világ minden tájáról érkező kreatív szakértőknek, gondolkodóknak ad otthont. A megújult expo "szíve" kétségtelenül a d!campus lesz, ahol fesztivál hangulatban, streetfood kínálat és elő zene mellett lehet majd kapcsolatokat építeni.

Prominens véleményvezérek és ikonikus IT-szakemberek

A nyitónap, június 11-e Jaron Lanier vitaindítójával kezdődik. A Microsoft Research-nél dolgozó amerikai tudós a virtuális valóság mozgalmának egy ikonja és a világháló egyik legfontosabb kritikai megfigyelője. A világhírű szakértő, Miki Hypponen az F-Secure finn IT-biztonsági cég kutatási vezetője június 12-én mesél arról, hogy hol rejtőznek az IoT veszélyei, és hogyan védekezhetnek a vállalatok a számítógépes támadásokkal szemben.

Ki programoz kit? Ezt az izgalmas kérdést teszi fel és válaszolja majd meg Ranga Yogeshwar. Június 13-án Németország legismertebb tudományos újságírója intim betekintést nyújt az emberek és a számítógépek jövőbeni interakciójába. Lenyűgöző bepillantást ígér az emberi pszichébe a memóriahacker, Julia Shaw előadása. A londoni emlékkutató június 13-án bemutatja, hogyan manipulálható az emberi emlékezet, és vázolja, hogy ennek milyen hatásai vannak a gyakorlati életre.

Az ember, aki a "Steve Jobs titkos naplója" című művet írta, szintén a CeBIT vendége lesz: Dan Lyons június 14-én exkluzív betekintést ad a csúcstechnológiával foglalkozó iparágak világába, és bemutatja, hogy a megfogalmazása szerint "startup-pokol" alkalmazottjaként mit élt át.

Welcome Night és Digital Friday

A nemzetközi expo június 11-én konferencia- és médianappal kezdődik. A központi témák a Németország és Európa előtt álló digitális kihívások lesznek. A magasrangú németországi és külföldi politikusok részvételével zajló Welcome Night a következő három üzleti nap jelentőségét határozza meg. A "Digital Friday" (június 15.) alacsonyabb jegyárakat kínál a digitális gondolkodású nagyközönség számára. Központi találkozója lesz a nemzetközi blogger szcénának, a szervezők hackathon-okat terveznek fejlesztőknek, versenyeket szerveznek drón pilótáknak és toborzási eseményeket a diákok és digitális szakértők számára.

A CeBIT Events Worldwide-on keresztül a Deutsche Messe további platformokat kínál az üzleti kapcsolatok kialakítására a jövőbeni piacokon, mint Kína, Ausztrália, Thaiföld és Spanyolország.