Technology

5Gterkep_2020nov_web.jpg
Forrás: ITB

Bővíti budapesti 5G-lefedettségét a Telekom

Elindítja 5G-szolgáltatását a Magyar Telekom a tavaszi spektrumértékesítési eljáráson értékesített 2100 MHz-es frekvenciasávon is. A tervek szerint év végére 30 százalékosra bővíti 5G-hálózata lakosságra vetített lefedettségét a fővárosban. December végére az 5G hálózat elérhető lesz a jelenlegi belvárosi területeken túl a pesti oldalon részlegesen az V., VI., VII., VIII. kerületben, valamint a IX., XIII., XIV. kerület belvároshoz közelebbi részein a Hungária körút vonaláig terjedően, Budán pedig az I., II., XI. és XII. kerületek bizonyos részein. (Lásd a lefedettségi térképet!)


Lubor Zatko,
a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: „Folyamatosan nagy erőfeszítéseket teszünk hálózataink fejlesztése érdekében, hiszen ez az alapja, hogy ügyfeleinknek jó minőségű szolgáltatásokat tudjunk nyújtani. A korábban már használt frekvenciatartományok újrakonfigurálásával, valamint az 5G szolgáltatás céljára újonnan használatba vett frekvenciatartomány révén az eddiginél nagyobb ügyfélkör számára tudjuk lehetővé tenni, hogy belekóstoljon az 5G előnyeibe. Az Ericsson Spektrum Sharing technológiának köszönhetően a 4G-t használó ügyfelek is jobb ügyfélélményben részesülhetnek ezeken a területeken.”

Míg a 3,6 GHz-es frekvenciatartomány használata nagy (akár 1 Gbps fölötti) sebességet és nagy kapacitást tesz lehetővé kis területen, addig az 5G szolgáltatás céljára Magyarországon újonnan használatba kerülő 2100 MHz-es tartomány az 5G lefedettség nagy területre való, gyorsabb kiterjesztését teszi lehetővé, valamint beltérben is jó 5G élményt kínál. Az ügyfeleknek kínált maximális elméleti letöltési sebesség az adott helyszíneken 500-600Mbps. A Magyar Telekom az 5G szolgáltatásánál a két frekvenciatartomány használatát hullámterjedési jellemzőik figyelembevételével észszerűen kombinálja a minél jobb ügyfélélmény és lefedettség biztosítására.