Technology

green_smart_city
Forrás: thinglink.com

Biogazdaság vezette intelligens és fenntartható városok kellenek

CommBeBiz Bioökonómia Hatás 2018 konferencia összehozza Európa legkompetensebb elméit, hogy a bioökonómiai innovációk kapcsolódásairól beszéljenek.

A világ városi lakossága 1950-ben 746 millió volt, míg 2014-re 3,9 milliárdra nőtt, és 2045-re várhatóan meghaladja a 6 milliárdot. Miközben ez az urbanizációs növekedés óriási kihívást jelent, egy vissza nem térő lehetőségként kell tekinteni, hogy intelligens és fenntartható megoldások szülessenek. Ezenkívül lehetőséget jelent a társadalmi, politikai és üzleti viselkedés befolyásolására, amely megkönnyíti a növekedés környezetre és lakókra történő nyomását.

A CommBeBiz Bioökonómia Hatás 2018 konferencia 2018. február 6-7-én a Földművelésügyi Minisztériumban lesz Budapesten, amely az intelligens és fenntartható városi megoldások kidolgozásának és megvalósításának élvonalában áll, és összehozza Európa legkompetensebb elméit, hogy a bioökonómiai innovációk kapcsolódásairól beszéljenek, hogyan tud hozzájárulni az okos és fenntartható városok működéséhez.

Dr. Ali Cheshmehzangi, aki az épített környezet alapkutatásával foglalkozik a Nottingham Egyetemen, a konferencián megosztja szakértői álláspontját. Mint vallja: "Az öko és az intelligens átmenetre gyakorolt hatásai már láthatóak a mindennapi életben, egészen a kormányzásig és az intézményekig. A városok minden bizonnyal elengedhetetlen részét képezik az átmenetben egy okosabb és zöldebb jövő felé. Számos kihívást jelentenek számunkra, de nagyszerű lehetőségeket is nyújtanak az innováció számára. Továbbra is vonzzák az újgenerációs gondolkodókat, üzletfejlesztőket, vállalkozókat és innovátorokat. Egy nagy fordulóponton állunk, ahol megkérdőjelezhetjük a szokásos üzleti forgatókönyveket és javaslatot tehetünk a városiasodás új paradigmáira. Ezek a paradigmák beépülnek majd, átfogóak és információ-alapúak lesznek. Ezek révén egészségesebbé és fenntarthatóbbá tehetjük városainkat és így az újdonságaink többszörös nyereségességét látjuk majd."

Az európai városokban már számos kezdeményezés született, hogy megoldják a növekvő népesség által okozott kihívásokat. Budapesten például több mint 1400 kerékpár áll non-stop rendelkezésre városi szinten (Bubi kerékpárok); a Duna Zöld Sziget pedig biztonságos hulladékelhelyezést biztosít a dunai hajók számára; és a zöldterek létrehozása és fenntartása csak néhány példa az intelligens városi megoldásokhoz.

Mészáros Mónika Alíz, az Agrárinformatikai Klaszter elnökhelyettese, az esemény egyik főszervezője kiemelte, hogy az idei konferencia egy hároméves projekt, a CommBeBiz európai uniós finanszírozású projekt csúcspontja, amely támogatja a bioökonómia kutatókat az innovációik terén. "Van néhány nagyszerű európai előadónk, és várunk Európa széltéből-hosszából tudósokat, kutatókat, valamint az akadémiai szféra szereplőit, hogy megvitassuk, hogyan járulhatnak hozzá kutatásaik és tudásuk az európai városok valóban fenntarthatóvá tételéhez."

Rhonda Smith, az Európai Bizottság által finanszírozott CommBeBiz projekt koordinátora elmondta: "A konferencia keretében publikáljuk a BeBizBlueprint kezdeményezést, a CommBeBiz projekt tanulságait tartalmazó dokumentumot, amely ajánlásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a bioökonómiai kutatókat körülvevő ökoszisztéma hogyan erősítheti még hatékonyabban az innováció felé vezető utat."

A konferencia részletes programja, és a programra történő regisztráció a projekt honlapján érhető el: www.commbebiz.eu.