Technology

Azonos alapelveken a kicsitől a nagyig
Azonos alapelveken a kicsitől a nagyig
Forrás: HP

Betörhet a szerveriparba az ARM

A Hewlett-Packard legújabb fejlesztései között bejelentett egy olyan új szervert, ami az eddigi Intel processzorok helyett ARM alapú chipeket használ.

A Hewlett-Packard egy hétfői sajtóközleményében tudatta, új, alacsony fogyasztású szerverek fejlesztésén dolgozik, amelyek az eddigi Intel processzorok helyett ARM chipeket használnak majd. A Project Moonshot legfőbb célja energia és helytakarékos gépek fejlesztése lesz, amelyeket a cég tervei szerint hamarosan ki is próbálhatnak majd a potenciális vásárlók. A HP-nél úgy gondolják az adatfeldolgozás és tárolás fejlődésével és a cloud szolgáltatások terjedésével egyre nagyobb hangsúly kerül majd a szerverfarmok üzemeltetésének költségeire.
Csillagrúrán...
Csillagrúrán...

A cég a texasi Calxedától szerzi be a processzorokat, amely ARM licenc alapján gyártja azokat és állításuk szerint 1,5 wattos fogyasztásukkal a jelenlegi leginkább energiatakarékos x86 chipek fogyasztásának tizedét produkálják. Az energiafelvétel mellett a hőleadás is kulcsfontosságú, ami az ARM chipeknél szintén töredéke az eddig alkalmazott processzorokénak, így azokból többet lehet kisebb helyre beszerelni. A HP szerint az új Moonshot szerverek 94 százalékkal lesznek kisebbek a mai gépeknél így egy mostani szerver helyére akár 2800 darabot is be tudnak sűríteni.

A brit ARM-nél nagy örömmel fogadták a hírt, úgy értékelve a dolgot, hogy technológiájuk a mobil világból átlép a céges informatikába, mindezt annak ellenére, hogy a HP továbbra is folytatja az Intel alapú gépek fejlesztését, az ARM-et mint választható opciót emlegetik ami mellett megjelennek az energiatakarékos Intel Atom processzorok is. Az ARM-nek nem lesz egyszerű dolga, ha meg szeretné törni az Intel hegemóniáját, ami az adott vállalati szegmensben szinte egyeduralkodó, és ami idén a vállalati szektorra támaszkodva meglepően jó eredményeket produkált. Habár több jel is arra mutat, hogy a váltási szándék megvan, mint például a Microsoft-Intel duopólium felbomlásával, a szerveripar átalakítása hosszas folyamat lesz, hiszen a gépeken futó programokat x86 processzorokra optimalizálták, amelyben az Intel szinte egyeduralkodó.