Technology

bosch_1
Forrás: Bosch

Beszól a csavarozó – így változik a gyártás jövője

Minden figyel mindent – ez nem a „Nagy Testvér figyel” új szintje, hanem a gyártás jövője. A termelésben résztvevő eszközök egymással, az irányító rendszerekkel és még a félkész áruval is kommunikálnak. Ezeknek a jövőt alakító megoldásoknak lesz köszönhető, hogy a tömegtermelés korszakáról átváltunk a tömeges, testre szabott gyártásra.

A munkaterületre vetített szerelési utasításból, a dolgozó minden mozdulatát figyelő 3D-s kamerából – amellyel azonnal észrevehető, ha nem a megfelelő alkatrészeket, nem a helyes sorrendben vagy helyre szerelte be a munkavállaló – és további gyártást segítő alkalmazásokból áll a Rexroth ActiveAssist munkaszerelő állomása. A megoldás arra jó példa, hogyan lehet harmonikusan megvalósítani az ember és a gép együttműködését úgy, hogy lehetőség szerint ne csússzon hiba az egyedi darabok elkészítésébe. Ez kulcsszerepet játszhat abban, hogy a tömeges testre szabás – vagyis amikor ugyanannak a terméknek számos változatát kell elkészíteni – minél gyorsabban és minél szélesebb körben elterjedjen a gyártásban.

A jövő gyártócsarnokai

Az ActiveAssist része annak a megoldáscsomagnak, melyet a Bosch és a Rexroth az idei hannoveri CeBIT-en mutatott be. Ez a már most elérhető technológiákra és széles körű tapasztalatokra alapozva mutatja meg, milyen lesz a jövő gyártócsarnoka. Az alapot a Rexroth TS5 szállítópálya-rendszer kínálja. A száz évvel ezelőtti futószalagok 21. századi modern utóda moduláris elrendezésű, és részegységei nemcsak egymással, hanem egyéb, Ipar 4.0-val kompatibilis Bosch és Rexroth megoldásokkal is kombinálhatók.


 

Míg a TS5 szállítópálya-rendszer a munkadarabok mozgatását biztosítja, addig a Rexroth Nexo akkus csavarozó az intelligens, precíz gyártási folyamatokat teszi gördülékennyé. A termelési műveletekbe integrált szoftvereknek köszönhetően a szükséges információ áttölthető a szerszámba, és a csarnokban ott alkalmazható, ahol a munkafolyamat éppen megkívánja. Képes a vonalkódok olvasására és arra, hogy az összeszerelés alatt álló alkatrészhez kiválassza a szükséges gyártási lépéseket. A hálózatba kapcsolt akkus csavarozó emellett folyamatosan jelzi a gyártási rendszernek az üzemcsarnokon belül elfoglalt pozícióját, amely ebből az információból megállapítja, milyen feladatra használják, és annak megfelelően állítja be a csavarozáshoz szükséges nyomatékot.

Azonnali beavatkozás, gyors reakció

A nagyobb hatékonyság érdekében nemcsak az egyes lépések, hanem a teljes gyártási folyamat felülvizsgálatát és optimalizálását segíti a Rexroth ActiveCockpit interaktív kommunikációs platform. A gyártósorról beérkező adatokat még helyben elemzi, és a sor végén kialakított munkaállomáson meg is tudja jeleníteni azokat, helyben és valós időben, ezzel segítve a döntéshozatalt és a hibák megelőzését. Mivel a gyártási adatok feldolgozása és szűrése az egyéni igényeknek megfelelően azonnal lehetséges, villámgyorsan és közvetlenül a gyártósoron lehet beavatkozni a folyamatokba, hogy a hibák minél hamarabb és minél kisebb erőfeszítéssel megelőzhetők legyenek.


 

Az informatika és a gyártástechnológia sokáig külön területeknek számítottak. Ennek lassan vége – a jövő iparvállalatai és gyárai intelligens hálózatokat fognak alkotni, s ebben a rendszerben az IT lesz a gyártási technológia legújabb eszköze. Ez ösztönözte arra a gyártás terén otthonosan mozgó Boscht és Rexrothot, hogy az informatika területén is kompetens vállalatokká váljanak, kiemelt figyelmet fordítva az IoT-ra.

További olvasnivaló a témában: iot.boschblog.hu