Technology

5g_alaplap_chip
Forrás: Rambus.com

Bemutatták az első 5G kapcsolatot Magyarországon

Vannak, akik már a nagy 5G-jövőt készítik elő. Az első magyarországi 5G-s kapcsolat 22 Gbps letöltési sebességet ért el.

Éves innovációs napján az Ericsson a Magyar Telekommal együtt mutatta be (előbbi budapesti K+F központjában) azt a legújabb mobil rádiós fejlesztést, amely megfelel a 3GPP előzetes, 5G New Radióra (NR) vonatkozó szabványának. A bemutató 15 GHz-es frekvenciasávban zajlott és 800 MHz-es spektrumot használt.

A NR integrált rádiótechnikája olyan letöltési sebességet tesz lehetővé, amely 20-szor gyorsabb, mint a jelenlegi technológiák. Ezenkívül az NR szabvány nyalábolásra is képes, így igen nagy sebességen tud pont-pont adattovábbítást végezni. Bár az 5G-hálózatok jelentős elterjedése 2020 előtt nem várható, a kereskedelembe kerülést megelőző termékek fejlesztése, tesztelése, és a frekvenciasávok kijelölése folyamatosan zajlik.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója és Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese (fotó: Noguchi Porter Novelli)
Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója és Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese (fotó: Noguchi Porter Novelli)
 

„E bemutató igazi mérföldkő a Magyar Telekommal való partneri kapcsolatunkban. Ez az első alkalom, hogy Magyarországon 5G rádiókapcsolat létesült és ennek megvalósulása segít, hogy a Magyar Telekom felkészüljön az 5G lehetőségeinek teljes kiaknázására” - mondta Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója.

A vállalat óriási üzleti potenciált lát az 5G-ben és arra számít, hogy mindez 2026-ig 582 milliárd dollár piaci lehetőséget teremt majd, valamint a bevételek 35 százalékos növekedését teszi lehetővé.

Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: „Az 5G teljesen új hálózati koncepciót jelent, amely egyesíti a vezetékes és a mobil kommunikációt. A lehetőségek nemcsak a sebességben rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben. Az 5G új lehetőségeket nyit meg a szolgáltató, így a Magyar Telekom számára is, hogy a Dolgok Internetével (IoT) és a robottechnológiával kapcsolatos szolgáltatásokat kínáljanak a különböző üzletágak, így az autóipar, az egészségügy, a közszolgáltatás vagy a mezőgazdaság számára. Mindez az 5G Koalíció feladatával összhangban történik, hogy Magyarország az 5G tesztelések és fejlesztések egyik európai központjává váljon. Az Ericssonnal közös bemutatónk jó példája az együttműködésnek, amely szükséges ahhoz, hogy elérjük az 5G-vel kapcsolatos céljainkat.”