Technology

EGységesíteni kell az adatokat (Forrás: images.businessweek.com)
EGységesíteni kell az adatokat (Forrás: images.businessweek.com)
Forrás: images.businessweek.com

Banki irányok és kapcsolódások

A gazdaságilag nehezebb időszak új belépőket hoz a pénzintézeti piacra, amelyek a meglévő bankoktól próbálnak ügyfeleket szerezni. Ez pedig nem megy másként, mint jövőálló, innovatív pénzügyi alkalmazások fejlesztésével.

A banki világban is szükség van informatikai innovációra, ugyanakkor ebben a szektorban  is költség-haszon elemzésekkel kell alátámasztani az it-költéseket. Nem árt tisztában lenni a piac átalakulásával sem: az erősödő szabályozás és a közösségi média beszivárgása miatt nagyobb lett az átláthatóság, erősödik a verseny, változik a lakosság demográfiai összetétele, s bizony, az it-nek a pénzügyi szektorban is meg kell küzdenie az üzlettel – hangsúlyozta Paksi Attila, a bank szoftverek fejlesztésével foglalkozó ApPello értékesítési és marketingvezetője a cége által szervezett szakmai fórumon.

EGységesíteni kell az adatokat (Forrás: images.businessweek.com)
EGységesíteni kell az adatokat (Forrás: images.businessweek.com)

A bankoknak nagyon ügyelniük kell tennivalóikra. A nagyobb átláthatóságot hatékonyabb adatkezeléssel, az adatok egységesítésével, a riporting, a kommunikáció javításával, illetve az ügyfelekkel folytatott dialógus fejlesztésével kell megteremteni. Az erősebb versenyre  új ötletekkel, gyors reagálással, a költségek optimalizálásával célszerű felkészülni. A demográfiai változások követése érdekében érdemes diverzifikálni a szolgáltatásokat, s javítani a kommunikációt. Üzlettel való jobb szót értés céljából pedig szorosabb együttműködésre kell lépni.

A jövő kihívásainak való megfeleléshez, a jövő bankjának kialakításához olyan innovatív technológiákat és megoldásokat kell bevetni, mint az nfc, a mobilbankolás, a bankfiókok átalakítása, a közösség média bevonása,  augmented reality (kiterjesztett valóság) alkalmazása, a cloud computing, a virtualizáció és az automatizálás. A szállítóknak olyan megoldásokat kell készíteniük, amelyek üzleti szempontból könnyen tudnak alkalmazkodni a piaci változásokhoz, lerövidítik a piacra lépés idejét, gyors megtérülést biztosítanak, lehetővé teszik az adatok jól strukturált megjelenítését, valamint pontosan lefedik az igényeket.

Mindezek kivitelezésekor egy sor informatikai szempontot kell figyelembe venni. A megoldásoknak, alkalmazásoknak integrálhatónak kell lenniük a meglévő üzleti rendszerekkel, legyenek beilleszthetők bármilyen meglévő szoftver- és hardver-infrastruktúrába, legyenek továbbá biztonságosak, rugalmasak és méretezhetőek, üzleti logikájuk legyen  paraméterezhető, s nem utolsó sorban használatuk legyen élmény.