Technology

Android Nougat
Forrás: ITB

Bajban a régebbi Android-mobilok

Előfordulhat, hogy sok weboldal és online alkalmazás nem fog megfelelően működni, vagy egyáltalán nem töltődik majd be jövő év elejétől az Android 7.1-es és korábbi mobil operációs rendszert futtató eszközökön egy SSL tanúsítvány probléma miatt.

A problémát a Let’s Encrypthez kapcsolódó kereszttanúsítás okozza, amely nemsokára lejár. Lényegében, amikor új tanúsító hatóság jön létre, az gyakran kér keresztaláírást egy már létező hatóságtól. Ez történt a Let’s Encrypt 2016-os indulásakor is, amikor az keresztaláírást kért az IdenTrust DST Root X3 tanúsítványától. Ez a partnerség 2021. szeptember 1-jén jár le, és most, hogy a Let’s Encrypt már megalapozott, nem szándékozik megújítani.

Ez azt jelenti, hogy azok a böngészők és operációs rendszerek, amelyek nem fogadják el a Let’s Encrypt root tanúsítványát (vagyis azok, amelyek az IdenTrusttal folytatott partnerségre támaszkodtak jóváhagyás céljából), nem lesznek kompatibilisak a Let’s Encrypt tanúsítványokat továbbra is használó szolgáltatásokkal.

Bár a Let’s Encrypt és az IdenTrust közötti megállapodás csak szeptemberben jár le, a Let’s Encrypt alapértelmezés szerint 2021. január 11-én leállítja a keresztaláírást. Tehát az online szolgáltatások használata rövidesen problémába ütközhet a régebbi Android-mobilokon.

Jelenleg az Android-eszközök valamivel több mint 66 százalékán fut 7.1-es vagy annál újabb Android-verzió. Szakértők szerint a többi androidos eszköz tulajdonosa számára a Firefox böngésző használata segít a gondon, mivel az saját tanúsítvány-áruházat használ, amely tartalmazza a Let’s Encrypt root tanúsítványt.