Technology

Behozni a HP-t (Forrás:notebooktv.hu)
Behozni a HP-t (Forrás:notebooktv.hu)
Forrás: notebooktv.hu

Azért sem hal ki a pc

A Dell alapítója és vezérigazgatója szerint bár mutatkoznak nehézségek a pc-piacon, nincs ok az elkeseredésre, mivel még van hely a bővülésre; s ez összefüggésben áll a „szoftver mint szolgáltatás” modell terjedésével.

A londoni Cloudforce 2011 konferencián tartott beszédében Michael Dell kijelentette, hogy a pc-piac még szárnyalásnak indulhat annak ellenére, hogy mostanában a táblagépeket tartják a nagy durranásnak, s a HP kivonulóban van a piacról. A Dell merőben más stratégiát követ, mint versenytársai: nem csupán vasként adja el a pc-t, hanem megoldja ügyfelei problémáit, s ez szoros együttműködést alakít ki velük.

Behozni a HP-t (Forrás:notebooktv.hu)
Behozni a HP-t (Forrás:notebooktv.hu)

Nem kétséges, hogy a HP pc- és tabletrészlegének esetleges leválasztása tovább erodálja a pc-piacot, ám a Dell arra számít, hogy néhány százalékot el fog hódítani a HP 18 százalékos részesedéséből -- a Dellé 13 százalék – s ezen munkálkodik a pc-szállító is. Ám míg van min dolgozni a HP-részesedés utolérésében, a Dell két területen már jó munkát végez: ezek a szoftverek és a szolgáltatások. „A szoftverek nagyszerű dolgok, de futtatni kell őket valamin. Úgy gondoljuk, hogy az értékmérleg nyelve a szoftverszolgáltatások felé billen, de ezek bármennyire fejlődjenek is, hardverre mindig szükség lesz” – jelentette ki Michael Dell.

A Gartner számai is igazolni látszanak a Dell-főnököt: az amerikai piacelemző cég szerint 2014-ben 2 milliárd pc lesz használatban, s csak az idei évben 362 millió gép talál majd gazdára – 4 százalékkal több, mint tavaly.