Technology

digital
Forrás: The Open University

Az üzleti modell a lényeg

Az új, diszruptív technológiák, mint a blokklánc vagy a mesterséges intelligencia csak a lehetőségét teremtik meg egy-egy iparág felforgatásának; a lényeg a technológiák által lehetővé tett új üzleti modellekben rejtőzik.

Az innováció mára gyakorlatilag egyet jelent a digitalizációval. Ez azonban nem csak annyit jelent, hogy digitálisan kell tartani a kapcsolatot az ügyfelekkel, vagy hogy a termékekben is meg kell jelenniük a digitális funkcióknak; az igazi előrelépést a digitális üzleti modellek bevezetése jelenti – mondta az IVSZ DigitALL konferenciáját megnyitó beszédében Vityi Péter, a szervezet alelnöke.

A digitalizálódás nem opcionális, előbb-utóbb minden iparágat utolér. A zeneiparban és a médiában ezt már megtanulták, ott már lezajlott a küzdelem a régi játékosok és a trónkövetelők között – és az utóbbiak győztek. „Az emberek ma sem költenek kevesebbet zenére, mint régebben, de ezek az összegek egészen más szereplőkhöz folynak be” – hívta fel a figyelmet Vityi Péter.

A taxizásban, a távközlésben, a hirdetési piacon vagy éppen a kereskedelemben még folyik a harc, a hagyományos szereplők pedig sokszor csak a politika segítségével tudják kiszorítani a digitális vetélytársakat (lásd Uber). Aztán vannak olyan iparágak, ahol még csak most kezdődik az igazi csatározás. Ilyen a bankszektor (virtuális pénz), az autóipar (önvezető autók), az egészségügy (új diagnosztikai módszerek) vagy éppen a gépgyártás (Ipar 4.0). „Az inkumbens szereplők egy része még tagadja a változások jelentőségét, de nekik nagy meglepetésben lesz részük” – tette hozzá az IVSZ alelnöke.

Sokat beszélünk a diszruptív technológiákról, mint a startupok titkos fegyveréről. A technológia azonban önmagában kevés: az csak annyiban számít, hogy lehetővé teszi az új üzleti modellek bevezetését. Ez az üzleti modell az, ami diszruptívvá teszi a startupot, és ezt nem tudják igazából lemásolni a hagyományos vállalatok – ezt már Alex Barrera startupper és tech újságíró mondta. Ahogy fogalmazott, a startupok sokszor nem feltétlenül jobbak, mint a régi cégek, csak éppen sokkal eltökéltebbek. Próbálkoznak új technológiákkal, olyan ügyfeleket szólítanak meg, akikről az inkumbens cégek lemondtak, és így sokszor új piacokat teremtenek, amelyeket új üzleti modellekkel hódítanak meg.

Nagy előnye a startupok által használt új technológiáknak, hogy jóval gyorsabban (exponenciálisan) fejlődnek, mint a hagyományos megoldások. Ha a kiindulási pillanatban egy új megoldás teljesítménye csak 20 százaléka a hagyományosnak, viszont exponenciálisan fejlődik (míg a hagyományos lineárisan, évi tíz százalékkal növeli teljesítményét), 3-5 éven belül messze lehagyja a régi technológiát. Ez a 3-5 év pedig pontosan egy nagyvállalat középtávú tervezési ciklusa – hívta fel a figyelmet Vityi Péter. Vagyis ha egy nagyvállalat csak akkor figyel fel az új megoldásra, amikor az érett korba lépett, már régen elkésett a bevezetésével. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos üzleti modellje miatt nem is tudná diszruptív módon alkalmazni a startupoknál sikeresen működő megoldásokat. A ring.com például a videós kapucsengők piacát robbantotta fel. „Csak” annyit tett, hogy a kapuban elhelyezett egységről nem egy másik, beltéri egységre küldi a videót, hanem a tulajdonos okostelefonjára – akár a világ másik végére is. Most már az övék az amerikai videós kapucsengők piacának 97 (!) százaléka, és tevékenységüket a biztonsági szolgáltatások felé is kiterjesztették. „Az új technológia lehetővé tette az új üzleti modellt, amelyben nem a hardver, hanem a szolgáltatás a nagy üzlet”, foglalta össze a lényeget Alex Barrera.