Technology

otlet_idea
Forrás: Pinterest

Az öltettől a gyártásig

Raktárak, logisztikai központok számára kifejlesztett beltéri nyomonkövető rendszer és a csökkent munkaképességű emberek biztonságos munkavégzését támogató applikáció: a jelenleg még prototípusként létező, ám hamarosan élesben tesztelt alkalmazások kézzelfogható példái az ipar 4.0-ban rejlő lehetőségeknek.

A hatékony és biztonságos munkavégzés áll a T-Systems Magyarország innovációs laborja, a Kitchen Budapest (KiBu) két vadonatúj fejlesztésének célkeresztjében, amelyek beépítésre kerülnek a nagyvállalat termékportfóliójába.

A fejlesztések célirányosan történtek: a társaság az ügyféllátogatások és piackutatások segítségével gyűjti össze és elemzi azokat a legfontosabb területeket, ahol a KiBu keretein belül prototípusokat hoznak létre és tesztelnek. Az itt bemutatott egyik prototípushoz, az RTLS (Real Time Location System) nevű rendszerhez a Business Intelligence (BI) felületet a KiBu fejlesztette - ezzel néhány tíz centiméteres pontossággal követhetők nyomon a különböző áruk, raklapok, illetve kézikocsik és egyéb szállítóeszközök mozgása a raktárakban, logisztikai központokban.

Az RTLS nem pusztán az átláthatóságot javítja: a valós időjű nyilvántartással a gyártási, raktározási tevékenységet is optimalizálni lehet. A Flex ezer négyzetméteres pátyi üzemében már élesben tesztelt rendszer historikusan, visszamenőleg képes elemzéseket készíteni, amely újabb tapasztalatok forrása lehet.

Az ipar 4.0-hoz köthető megoldások nemcsak a gépesítésben, hanem a humánerőforrás terén is felvonultatnak újdonságokat. Erre jó példa EHS (Environmental, Health and Safety), amely egy biztonságos munkahelyi környezetet támogató okosóra-applikáció. Az alkalmazás lényege, hogy a csökkent hallásképességű dolgozót a karján viselt okosóra értesíti a veszélyt jelentő helyzetekről (például az eszköz rezgéssel jelzi a tűzriadót).

A biztonságot az is fokozza, hogy a figyelmeztetést csak az óra viselője tudja leállítani, amivel egyszersmind nyugtázza a vészüzenetet is. Erről egy központi e-mail címre automatikus értesítést is küld az applikáció, a munkavállaló azonosítószámával együtt. Így folyamatosan nyomon követhető, kik azok, akik már értesültek a vészhelyzetről. Az EHS prototípusa szintén Flex-nél, a társaság budapesti telephelyén debütál.