Technology

Egyvalakinek biztosan bejött
Egyvalakinek biztosan bejött
Forrás: cellphoneszoom.com

Az Androidra tör az Oracle is

Az Oracle és a Google szabadalmi pere érdekes fordulatot vett, azzal, hogy az Oracle keresetében olyan mértékű kártérítést követel az Android miatt, amely meghaladhatja azt az összeget amit a Google eddig keresett operációs rendszerével.

Az Oracle az Android Java használata miatt perelte be a Google-t még a tavalyi évben, a két cég azóta sem tudott peren kívül megegyezni. Az Oracle pedig nem csupán a kód felhasználásáért és az operációs rendszerért vár kárpótlást, hanem ahogy mostani keresetében jelezte minden reklámbevételből kér, amit az Android valaha generált a Google-nek. A kérés jogosságát a Google ügyvédei természetesen megkérdőjelezték, beadványukban rámutattak, hogy az Android csupán egy platform, amin keresztül a felhasználó akár reklámokat is láthat, de ugyanezeket a reklámokat bármilyen más platformról is elérheti. Ha a bíróság az Oracle javára dönt a kártérítés mértéke nagyobb lehet, mint a Google bevétele valaha volt az Android több mint kétéves bevezetése óta. Az Oracle most jó eséllyel indulhat egy ilyen per megnyeréséért, hiszen tavaly az SAP elleni perben 1,3 milliárd dollárt ítélt meg a cég számára az eljáró bíróság, igaz ezt az összeget valószínűleg sosem kapja meg, de hivatkozási alapul szolgálhat.

Elszálltak?
Elszálltak?
Az Android esetében az Oracle kérése nem földtől elrugaszkodott, hiszen bármennyire is ingyenes az Android, mindenki tudja, hogy a Google pénzt keres vele. Azt állítani, hogy az operációs rendszer független nonszensz, hiszen a Google termékei, keresője, levelezője integrált részei a rendszernek, az Android csak és kizárólag azért lehet ingyenes, mert a forgalmat a Google felé irányítja. Ha a bíróság elfogadja az érvelést a Google komoly gondokkal találhatja szemben magát, egy kedvezőtlen döntés azt is jelentheti, hogy az Androidot teljesen újra kell strukturálni, vagy a cég elkezdhet licenszdíjakat kérni a gyártóktól. Az Oracle keresete azt is mutatja, hogy a két cég képtelen volt peren kívül megegyezni. A Google még a tavalyi évben utasított vissza egy ajánlatot a Sun Microsystemstől, amelyben a Java technológia licenszeléséről lett volna szó.

 

Ez most végzetes hibának bizonyulhat. hiszen az Oracle felvásárolta a Sun-t annak minden szellemi tulajdonával, így a Javaval együtt és látszólag nem hajlandó a megegyezésre. Korai lenne még rekordösszegekről beszélni egy folyamatban lévő tárgyalás esetén főleg mert valószínűleg a felek minden lehetséges fellebezési lehetőséget kimerítenek majd. Egyelőre annyi biztos, az Oracle mindent akar, már csak a felek ügyvédjein múlik végül mekkora kártérítést kaphat a cég.