Technology

vodafone_1
Forrás: ITB

Az 5G megérkezett Budapestre

Saját Duna-parti irodaházán felavatta Budapest első állandó, tartósan működő 5G bázisállomását a Vodafone.

Új digitális fejezet kezdődött Magyarország életében – mondta Kara Ákos, az ITM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára annak kapcsán, hogy a Vodafone átadta az első állandó budapesti 5G bázisállomást. (Három nappal ezelőtt a zalaegerszegi ZalaZone autóipari tesztpályán adtak át egy hasonló bázisállomást.)

Kara Ákos, ITM
Kara Ákos, ITM
 

A bázisállomás azt a 3,5 GHz-es kereskedelmi frekvenciasávot használja, amelyet a Vodafone (az akkori szolgáltatók közül egyedüliként) még 2016-ban vásárolt meg. Korábban voltak már tesztüzemek a Vodafone-nál és más szolgáltatóknál is; a mostani megoldás annyiban új, hogy mind a hálózat, mind a rákapcsolódó bázisállomás tartósan működő lesz és részét képezi a későbbiekben kiépítendő kereskedelmi hálózatnak. Az 5G képességeket két, a hálózatra kapcsolt Samsung S10 készülékkel, illetve egy távolról, mobilhálózaton keresztül vezérelt BMW i3 autóval mutatták be.

Amanda Nelson, Vodafone Magyarország
Amanda Nelson, Vodafone Magyarország
 

„Az újgenerációs mobil- és vezetékes hálózatok olyan lehetőségek előtt nyitják meg a kapukat, amelyek forradalmasíthatják az egész gazdaság működését. Célunk, hogy az általuk nyújtott előnyökből az egész ország részesüljön” – mondta az eseményen Amanda Nelson, a Vodafone elnök-vezérigazgatója. Budai J. Gergő, a vállalat vezérigazgató-helyettese ehhez még hozzátette, hogy reményeik szerint még az idén elindíthatják a kereskedelmi szolgáltatást is.

Ehhez az NMHH biztosítja a feltételeket. Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik az 5G-képes frekvenciák értékesítési eljárása. (Négy frekvenciasávról lesz szó: 700 MHz, 2,1 GHZ, 2,6 GHz és 3,6 GHz.) Az árverést a mobiltársaságokkal folytatott egyeztetés után indítják el, és a mostani tervek szerint legkésőbb szeptemberben érvényesen le is akarják zárni az értékesítési folyamatot. Ha ez megvalósul, az év végén vagy 2020 elején a társaságok elindíthatják kereskedelmi 5G szolgáltatásaikat.