Technology

Bank- és szolgáltató-függetlenül (Forrás: pogrelz.com)
Bank- és szolgáltató-függetlenül (Forrás: pogrelz.com)
Forrás: pogrelz.com

Áttörés a mobilfizetésben?

Áttörést hozhat a mobiltelefonos fizetésben egy magyar találmány. A világújdonság lehetővé teszi a bankoktól és a mobilszolgáltatóktól független mobiltelefonos vásárlást és számlafizetést.

A Cellum Global Zrt. mobilfizetési találmányának lényege az nfc-technológia A plasztiklapon már régóta működő eljárás telefonba integrálása világszerte új, sokszor még kísérleti szakaszban lévő fejlesztés, s a mobilpiac szereplőinek még nem sikerült közösen elfogadott, szabványos megoldást találniuk. A magyar cégcsoport világújdonsága megkerüli az átmeneti megoldásokat, így univerzálisan alkalmazható.

Bank- és szolgáltató-függetlenül (Forrás: pogrelz.com)
Bank- és szolgáltató-függetlenül (Forrás: pogrelz.com)

A nizzai nfc-világkongresszuson bemutatott új termék ötvözi a mobilfüggetlen nfc-kártya és az nfc-képes mobiltelefon előnyeit, megoldást kínál azokra a problémákra, amelyek eddig akadályozták a technológia gyorsabb nemzetközi terjeszkedését. Az innováció lényege, hogy a mobilkészülék egyfajta adathidat hoz létre a központi számlakezelő és a kártya között. Az alkalmazás technológiafüggetlen, vagyis nem függ sem a bankok, sem a mobil hálózati szolgáltatók technológiájától. A kártyán tárolt egyenleget bármely nfc-képes mobiltelefonnal lehet használni. A megoldás biztonságos, mivel maga a telefonkészülék nem tárol adatot, így hackerek sem tudnak hozzáférni.

A fejlesztő ilyen világújdonság után méltán megérdemli a tőkeinjekciót. Mostani hír, hogy a OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 400 millió forint tőkét fektet Cellum Global Zrt-be. A forrást a befektető az Európai Unió Jeremie kockázati tőkeprogramja keretében biztosítja. A tranzakció elsődleges célja a Cellum nemzetközi terjeszkedésének elősegítése. A szerződés értelmében bizonyos feltételek teljesülése esetén az idei lépést hasonló nagyságrendű befektetés követi majd.