Technology

Okostelefon app kutyabarátoknak

Az eltűnt kutyák megtalálásában, az utcán talált kóbor ebek gazdájának mielőbbi értesítésében, valamint új ebtulajdonosok és háziállataik egymásra találásában segít a Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor által létrehozott új mobiltelefonos alkalmazás.

Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója, ötletgazda szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatását élvező, "Vigyél haza!" elnevezésű applikáció biztosítja azt, aminek a lehető legnagyobb szerepe lehet egy eltűnt házikedvenc megtalálásában: a gyorsaságot.

Az okostelefonokon az eltűnt kutyát gazdája azonnal megjelentetheti a rendszerben a már korábban feltöltött fotók, adatok segítségével a "Kutyám" funkció alkalmazásával. A gazdátlan kutyával találkozók telefonjukkal fotót készíthetnek az ebről, a mobil azonnal meghatározza a helyet és az időt, így a háziállatukat kereső gazdik hamarabb megtalálhatják az eltűnt négylábút.

Az applikáció harmadik funkciója az örökbefogadásra készülőknek biztosít kapcsolatot a telepekkel, gyepmesterekkel. A civil szervezetek lehetőséget kapnak arra, hogy feltöltsék a náluk élő kutyák adatait, képeit, így a leendő örökbefogadók előre választhatnak az árva ebek között.

Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő elmondta: Magyarország Európán belül élen jár a kedvtelésből tartott háziállatok terén. Nagyjából minden családra jut egy állat, ezek nagy része kutya: mintegy kétmillió él az országban, közülük azonban több mint százezer gazdátlan, árva vagy kóborol.