Technology

árvíz
Forrás: ITB

Androidos app segíti az árvíz elleni védekezést

Az árvízi védekezést és a lakosság hivatalos tájékoztatását támogató alkalmazást hozott létre a térinformatikai megoldásokat fejlesztő ESRI Magyarország az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF) együttműködve.

Az androidos okostelefonokon futtatható és a Google Play áruházból ingyenesen letölthető Árvíz 2013 segítségével a felhasználók fotók és a hozzájuk kapcsolt rövid szöveges információk formájában bejelenthetik az észlelt árvízi helyzeteket. A telefonban lévő gps modul révén ezek egy térképes felületen ábrázolva jelennek meg a Vízügyi Főigazgatóság weboldalán, így azonnali tájékoztatást adnak a védekezésben részt vevő közösségek és az érdeklődők számára. Az állampolgárok által beküldött információk mellett a webhely dinamikusan frissülő vízállás-adatokat, valamint az árvízvédelmi fővédvonalak készültségi fokozatait is megjeleníti.

Az ESRI Magyarország és az OVF közös kezdeményezésének célja, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa a lakosságot a pillanatnyi árvízvédelmi helyzetről, és kihasználja a közösségek erejét az árvízvédelmi munkálatok segítéséhez.