Technology

Hadrendbe állítják
Hadrendbe állítják
Forrás: fubiz.net

Android pletykák és cáfolatok

A Techcrunch szerzője, John Biggs egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva a múlt héten azt állította egy cikkében, hogy az Android telefonok 30-40 százalékát visszaviszik a vásárlók. A hírt felkapták a különböző tech oldalak, ám nem sokan néztek utána hitelességének.

Hétről hétre érkeznek a hírek az Android diadalmenetéről, a piacot elárasztó különböző gyártók által forgalmazott telefonok rohamos terjedéséről. Az aktiválási ráta mögött azonban egy szörnyű titok rejtőzik, írta cikkében a Techcrunch szerzője John Biggs. A cikkben egy az iparágat jól ismerő és több gyártóval is jó viszonyban lévő, de meg nem nevezett forrásra hivatkozott. Az IT világban nem ritka a kiszivárogtatás és a források eltitkolása, és többen ebben az esetben is hitelt adtak az értesüléseknek. A forrás szerint az Androidos telefonok 30-40 százalékát viszik vissza kicserélni az elégedetlen vásárlók, ami teljesen más fényben tünteti fel a nagyszerű statisztikákat.
Strapabíró
Strapabíró

A hírt több portál is átvette és értelmezte, sokan gyártottak elméleteket arra, hogy mégis miért viszik az Androidos telefonok közel felét vissza a vásárlók. A legtöbben úgy vélekedtek, az Android kevésbé felhasználóbarát, mint az iOS vagy a Blackberry OS. A vásárlók ugyanolyan élményre számítottak, mint egy iPhone vagy egy BlackBerry esetében és ennek elmaradása miatt inkább a csere mellett döntöttek. Az adatot természetesen összehasonlították az éppen aktuális iPhone4 cserékkel, ami 1,7 százalék, és levonták a megfelelő tanulságot, az Android nem hogy hódít, de csendben haldoklik.

A gyártók és az Android fejlesztői nem kommentálták a hírt, ehelyett megtették más elemzők, akik szerint elképzelhetetlen egy ekkora cserearány. Ha valóban ez lenne a helyzet a boltoknak egész egyszerűen nem érné meg készletentartani a telefonokat. A PudongDaily elemzője szerint a cserék összességében még a 10 százalékot sem érhetik el, mivel a kereskedők általában 5-7 százalékos rátánál már reklamálnak a gyártónál. Habár lehetséges, hogy egyes helyeken a megszokottnál nagyobb arányban visznek vissza készülékeket, az azonban elképzelhetetlen, hogy a globális arány 40 százalék legyen. Egyfelől egy ilyen adatot képtelenség lenne titokban tartani, másrészt ha valóban ekkora lenne a ráta, a gyártók már régen áttértek volna valami másra és az Android teljes egészében eltűnt volna. Az examiner.com szerzője, Daryl Deino egészen addig nyomozott, míg megtalálta a hír vélhető forrását, a Macrumors fórumán. Deino szerint az eset szép példája annak, hogy az Apple rajongói hogyan próbálják lejáratni a konkurens gyártókat és arra is jó lecke, hogy nem kell minden “jól értesült bennfentesnek” bedőlni.