Technology

Android vagy Apple
Forrás: ITB

Android vagy Apple?

A globális okostelefon-piacon az Android mobil operációs rendszer dominál 87 százalékos részesedéssel, a maradék 13 százalék jut az Apple-féle iOS-nek a Statista adatai szerint, és ez a különbség a közeli jövőben várhatóan tovább fog nőni.

Ennek ellenére vannak olyan jelentős népességű és gazdasági erejű országok, ahol az iOS operációs rendszert futtató iPhone-ok a piacvezetők: a StatCounter piackutató cég szerint az almás mobilok részesedése 60 százalék felett van Japánban, és meghaladja az 50 százalékot az Apple-hívő Egyesült Államokban. De jól szerepelnek az iPhone-ok Kanadában is, ahol 50 százalék körüli az arányuk. Azonban ezzel fel is soroltuk az összes olyan országot, ahol az iOS megelőzi a lassan szinte minden mobileszközt hatalmába kerítő Androidot.

Ennek fő oka az ár: az iPhone-ok prémium kategóriájú, drága mobilok, míg az Android-világban hasonlóan jó képességű modellekhez lehet hozzájutni jóval kedvezőbb áron. Ez alátámasztja, hogy a feltörekvő gazdaságú országokban a világátlagnál is lényegesen magasabb az androidos mobilok aránya, például a hatalmas népességű Indiában 97 százalék.