Technology

google
Forrás: ITB
Csökkenő fragmentáció

Android-fronton javul a helyzet

Arról tudósít büszkén az Android-fejlesztők blogja, hogy a mobil operációs rendszer 10-es változata 28 százalékkal gyorsabban terjed, mint az előző Android 9 Pie, és a legújabb kiadás már öt hónappal a kiadását követően 100 millió eszközön futott.

A Google szerint ez több tényezőnek köszönhető. Először is itt van Project Treble, amely lehetővé teszi az okostelefongyártók számára modelljeik frissítését úgy, hogy ne kelljen aggódniuk a hardvervezérlők miatt. Ez a kezdeményezés már az Andriod Pie terjesztését is gyorsította. Ugyancsak jó hasznát veszik a gyártók a Project Mainline-nak, amely az operációs rendszer fő szolgáltatásait, például a média kodekeket hasonlóképpen modulokba szervezi, és ezeket a Play Áruházon keresztül egyszerűen lehet frissíteni.

Az Android-világ nagy problémája, hogy a mobil operációs rendszernek rengetegféle változata fut a sok gyártó még több modelljén, ami szinte lehetetlenné teszi a gyártók és mobilszolgáltatók számára, hogy naprakészen - értsd a legújabb biztonsági frissítésekkel ellátott állapotban - tartsák az eszközöket. Ezt a fragmentált állapotot nyilvánvalóan lehetetlen teljesen felszámolni, azonban a Google több kezdeményezése is azt szolgálja, hogy a fragmentáció hatása kevésbé legyen kritikus a jövőben a mobilok biztonságára és használhatóságára.