Technology

Okostelefon-piac
Forrás: Counterpoint
Okostelefon-piac

Amit a mobilokról tudni kell

Közzétette adatait az okostelefon-piac második negyedévi alakulásáról a Counterpoint piackutató cég: a forgalom 24 százalékkal csökkent a koronavírus-járvány által legjobban sújtott időszakban, ilyen mértékű visszaesés még nem volt a szektorban.

Az előre látható zuhanás hatalmas meglepetést is hozott: a nehéz időszakban eladásait Kínában 11 százalékkal növelni képes Huawei a világ legnagyobb okostelefon-gyártója lett 54,8 millió eladott mobillal, amihez kellett az eddig piacvezető Samsung hatalmas visszaesése is. A koreai óriás az előző év azonos időszakában még 76,3 millió okostelefont értékesített, most pedig csupán 54,2 milliót. Mindkét gyártó 20 százalék körüli részesedéssel büszkélkedhet.

A harmadik helyen az Apple végzett 37,5 millió eladott iPhone-nal (14 százalékos részesedés), a forgalom 3 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elértet.

A negyedik Xiaomi 26,5 millió, az ötödik Oppo pedig 24,5 millió okostelefont értékesített az időszakban. A legnagyobb növekedést a nyolcadik helyezett Realme érte el 11 százalékkal (5,5 millió eladott mobil, két százalékos részesedés).

Az 5G-képes mobilok forgalma 43 százalékkal nőtt az előző évhez képest.