Technology

Amikor a bank a fintech mellé áll

Lead

Az MKB Bank által 2016-ban létrehozott MKB Fintechlab napjainkban már nemzetközi szinten járul hozzá a fintech iparág fejlődéséhez. A február 5-én indult második inkubációs programunkban hat ország nyolc startupja vesz részt. A résztvevő startupok a pénzvilág számos területére fejlesztenek saját megoldásokat: van köztük számlázást, pénzügyi tervezést és jelzáloghitelhez való hozzájutást biztosító fejlesztés is.

Az MKB Fintechlab 2018-as célja az inkubációs program nemzetközi szintre emelése volt. Ennek érdekében a Fintechlab stábja 2017 őszén európai roadshow keretében látogatta végig a régió startup központjait, alakított ki stratégiai együttműködéseket és mentorált sikerrel külföldi fintech startupokat is.

Az MKB Fintechlab második inkubációs programjára - 2017 decemberében - tizenegy országból, hetvennyolc startup jelentkezett. A Kiválasztási Tábor 18 régiós startupja közül került kiválasztásra az a nyolc - két magyar és hat külföldi - akik részt vesznek az MKB Fintechlab második inkubációs programjában. A magyar Adriana Accounting a kis- és középvállalkozások könyvelését teszi automatikussá, a szintén magyar Livlia az ingatlankeresést teszi személyre szabottá és élményszerűvé. A szlovák Hypomo, a jelzáloghitel felvételét reformálná meg gépi tanulás („machine learning”) segítségével. Két Romániából érkezett startupunk van: a ThinkOut a kis- és középvállalkozások vezetőinek segít pénzügyeik előrejelzésében, a Pago a havi számlafizetéseket teszi egyszerűvé és követhetővé. A lengyel metis.finance, a kis- és középvállalkozások életét segíti azzal, hogy egy felületen teszi elérhetővé számukra a vállalkozás valamennyi pénzügyi adatát. Az ukrán bNesis az ügyfeleik különböző forrásból származó adatainak összefésülésével segíti a banki ajánlatok személyre szabását. A szlovén Space Invoices a számlázási szektort újítaná meg fejlesztőbarát számlázó megoldásával. A 12 hetes program során az MKB Fintechlab nem csak az MKB Bankkal való stratégiai partnerség lehetőségét biztosítja startupok részére, hanem a vállalkozásuk fejlesztéséhez szükséges eszközök mellett, az induló tőkét is. Mary Collins, az MKB Fintechlab startupokert felelős vezetője: „A Fintechlab valamennyi munkatársa nevében mondhatom, hogy a második inkubációs program előtt is izgatottan vártuk a régió legjobb fintech startupjaival való közös munkát. A mostani inkubációs program végére további markáns fejlődést várunk a startupoktól és ehhez természetesen minden szükséges támogatást biztosítunk is számukra. Az inkubációs program tapasztalatait, eredményeit és a legfrissebb következtetéseinket a májusi Demo Day-en fogjuk bemutatni a szakmának és a tágabb nyilvánosságnak.