Technology

Integráció és társadalmi szerep (Forrás: mydegreeindex.com)
Integráció és társadalmi szerep (Forrás: mydegreeindex.com)
Forrás: mydegreeindex.com

Alkalmazásokkal az üzleti sikerért

A Nemzetközi Távközlési Társaság (ITS) idén Budapesten tartja éves európai konferenciáját szeptember 19-e és 22-e között. Az ITS-konferenciák a távközlés, az informatika, az internet és az elektronikus média technológiáinak és alkalmazásainak társadalmi, szociológiai, gazdasági, jogi, szabályozási, szervezési és etikai kérdéseit ölelik fel.

Az idén a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) szervezésében megtartandó, illetve már részben lebonyolódott konferencia az innovatív infokommunikációs alkalmazásokat helyezi előtérbe. A konferencia megnyitóbeszédeiben Erik Bohlin az ITS elnöke és Sallai Gyula, a BME professzora kiemelték az ITS által felölelt terület integrálódásának és társadalmi szerepének, az alkalmazások széleskörű megvalósításának üzleti jelentőségét. A plenáris ülésen négy előadás hangzott el.

Integráció és társadalmi szerep (Forrás: mydegreeindex.com)
Integráció és társadalmi szerep (Forrás: mydegreeindex.com)

Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese miután bemutatta az európai infokommunikációs piaci tendenciákat, az ebből fakadó kihívásokat és a megoldást kínáló digitális menetrendet, valamint az előrehaladást mérő indikátorokat, ismertette a magyar piaci struktúrák sajátos jellemzőit és egyes szabályozási megoldásait. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója előadásában kiemelte, hogy a különböző méretű képernyőkön futtatható alkalmazások, az újszerű felhasználói felületek és a mögöttük felhőben futó szolgáltatások ma már meghatározó módon formálják az ügyfélélményt. A felhasználók egyre intenzívebben, gyakran párhuzamosan használják az okostelefonok, a laptopok és tabletek képernyőit, és egyre inkább az okostévé felületét is.

Mark Jamison, a Floridai Egyetem közszolgáltatási kutatóközpontjának igazgatója az USA és az EU távközlés-szabályozását hasonlította össze. A távközlés szabályozása az USA-ban a monopólium és az egyéni kezdeményezés ellentmondásai között fejlődött. Ezzel szemben Európában a szabályozás fejlesztése a nemzeti szabályozások harmonizációját célozta, a verseny kibontakoztatása és a technológiai trendek követése mellett. Joao Schwarz da Silva, az Európai Bizottság volt igazgatója rámutatott: a gyártás rugalmasságának, a termékfejlesztés lerövidülésének elkerülhetetlensége és a globalizáció intelligens, dinamikus platformok kialakulásához vezettek, amelyek továbbfejlődésében a mobil internetnek meghatározó szerep jut.