Technology

Szegedi Agóra
Forrás: ITB

Informatikatörténeti múzeum a szegedi Agórában

Európában egyedülálló, több ezer darabból álló informatika-történeti kiállítás nyílt meg 1300 négyzetméteren Szegeden az Agorában.

 

 

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és fejleszti folyamatosan a világ vezető informatika-történeti múzeumaival vetekedő kiállítást.

"Neumanntól az Internetig": a múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, melyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonnányi számítástechnikai eszköz és berendezés, amelyek nélkül ma nem létezhetne sem érintőképernyő, sem laptop, sem okostelefon, sőt, még az Internet sem.

 

A világon eddig még sehol sem látott Neumann-relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők. Neumann János legnagyobb érdemei közé tartozik, hogy kidolgozta a számítógépek működésének alapelveit és részt vett az első gépek megalkotásában. A kiállított relikviák neki, a XX. század egyik legnagyobb, magyar  tudósának állítanak emléket.