Technology

halozat
Forrás: Pinterest

Adatközpont dobozban

Lassacskán érdemes megtanulni egy új kifejezést: a hiperkonvergens infrastruktúrát – tanácsolják a Cisco technológiáira specializálódott informatikai disztribútor, az ALEF szakemberei. Az informatikával szemben támasztott követelmények változásai felértékelik a gyorsan üzembe helyezhető, rugalmasan alkalmazható, egy adatközpont minden szükséges elemét egyetlen szekrényben integráló rendszereket.

A 40 felettiek még emlékezhetnek a '80-as évek nagy slágerére, a hifi-toronyra. Egybeépítve lehetett kapni rádiót, erősítőt, kazettás magnót és lemezjátszót – csatlakoztatni kellett a hangszórókat, bedugni a 220-ba, és már szólt is. Ha valaki akarta, persze külön-külön is összeválogathatta az egyes elemeket, de akkor neki kellett a konfigurálással, összeépítéssel bajlódnia.

Az adatközpontok hifi-tornyai

A hiperkonvergens megoldások az adatközpontok hifi-tornyai. Egyetlen szekrényben, egységes egésszé integrálva, és ami legalább ilyen fontos, letesztelve kapja meg az ügyfél a vállalati alkalmazások futtatásához szükséges x86-os szervereket, tárolókat és hálózati eszközöket, amelyeket aztán közös felületről tud menedzselni.

Az első hiperkonvergens megoldások nagyjából öt éve jelentek meg a piacon, és gyorsan növekvő népszerűségüket több tényezőnek is köszönhetik Az egyik, hogy alternatívát nyújtottak a hagyományos adatközponti infrastruktúrával szemben, éppen a fent említett tulajdonságaik révén: gyorsan üzembe lehetett állítani, nem kellett a hardverek é szoftverek integrációjával bíbelődni. Ezzel együtt lehetővé tették azt is, hogy bizonyos esetekben a cégek kiváltsák a nyilvános felhőszolgáltatásokat.

A felhőn túl...

Egy nagyvállalatnál számos olyan eset fordulhat elő, hogy hirtelen, de viszonylag rövid időre kell nagy kapacitás (mert például egy új megoldást kell tesztelni). Ilyen esetekben nem éri meg – és idő sincs – külön architektúrát felhúzni, tehát a felhő jó megoldásnak tűnik. Az adatvédelmi aggályok erősödésével azonban egyre több vállalatnál (sőt, szektorban) korlátozzák a nyilvános felhő használatát, nem engedélyezik a tesztek, bizonyos alkalmazások külső szolgáltatónál történő futtatását. A rugalmasan alakítható hiperkonvergens rendszer ilyen esetben is megoldást nyújt.

A rugalmasságot az biztosítja, hogy ezek virtualizált rendszerként működnek, vagyis a konfiguráció mindig a pillanatnyi igények szerint alakítható. A megoldások ráadásul kiforrottak annyira, hogy immár nemcsak tesztkörnyezetként használhatók megbízható módon, hanem akár üzletkritikus alkalmazások futtatására is – a legtöbb nagy szoftverszállító már ellátta saját tanúsítványaival a hiperkonvergens megoldásokat.

Rugalmasságra tervezve

Gyártó és gyártó, megoldás és megoldás között azért természetesen vannak különbségek. A Cisco HyperFlex rendszereit több jellemző is a konkurencia fölé emeli. Először is, könnyen csatlakoztatható a meglévő hálózatokhoz (már csak a Cisco öröksége miatt sem jelenthet problémát a hálózat). Másodszor, nemcsak egy gyártó virtualizációs platformját támogatja, hanem egyaránt használható a VMware, a Microsoft és mások virtualizációs környezete. Harmadszor, a HyperFlex rugalmasan bővíthető, akár a tárolási, akár a számítási kapacitását tekintve. Ha az alkalmazásoknak több tárhelyre van szüksége, be lehet építeni újabb diszkeket; ha pedig processzorerőre van szükség, számítási node-okkal bővíthető – akár háttértár nélküli blade szerverekkel is.

Végül, de korántsem utolsósorban, a HyperFlex rendszerek nemcsak önmagukban állnak meg, de kiválóan integrálhatók egyrészt a meglévő vállalati IT-infrastruktúrával, másrészt a szervezet által használt felhőszolgáltatásokkal is. Ennek köszönhetően az alkalmazások szükség és igény szerint könnyen mozgathatók a hagyományos rendszerek, a belső privát felhő és a nyilvános felhő között.

A digitalizáció minden korábbinál gyorsabb alkalmazkodókészséget vár el a vállalatok üzleti területeitől, az üzleti területek pedig az informatikától. A kihívásokra az egyik hatékony választ a hiperkonvergens rendszerek adják, amelyek már nem a jövő, hanem a jelen megoldását jelentik.

Szeretne még többet tudni? Regisztráljon a Cisco Hyperconverged dCloud demóra!