Technology

Egy hasonló szituáció könnyedén elkerülhető a hatékony forgalomfigyelő rendszerek révén.     (howwedrive.com)
Egy hasonló szituáció könnyedén elkerülhető a hatékony forgalomfigyelő rendszerek révén. (howwedrive.com)
Forrás: howwedrive.com

Adatforgalom-növekedés: nagy kihívás előtt a szolgáltatók

A Cisco előrejelzése szerint öt év alatt évi 23 százalékkal nő a globális internetes adatforgalom, és ebben nagy szerepe van a wifi és a mobilhálózati adatforgalom növekvő részarányának.

A "Cisco Visual Networking Index Forecast, 2012-2017" című tanulmány további megállapítása, hogy a nethasználók száma a 2012-es 2,3 milliárd főről 2017-re 3,6 milliárdra emelkedik, miközben a világ népessége 7,2 milliárdról 7,6 milliárdra nő. Ami más szóval azt jelenti, hogy lakossági részarányuk 32 százalékról 48 százalékra növekszik.

A felhasználók számának és arányának növekedésével párhuzamosan robbanásszerűen emelkedik az internetes adatforgalom is, mind a mobil, mind a fix készülékek esetében, a hálózatra kapcsolt eszközök számának, valamint az adatátviteli sebesség technológiai fejlesztéssel együtt járó növekedésének köszönhetően.

Az előrejelzési periódus végére több mint 19 milliárd hálózatra kapcsolt készülék lesz a világon, szemben a 2012-es 12 milliárddal, beleértve a vezetékes és mobil személyi eszközöket, valamint a gép-gép (M2M) kapcsolatokat is.

Miközben 2012-ben az internetre kapcsolt nem pc-s eszközök még az összes forgalom 26 százalékát adták, addig 2017-re ez az arány 49 százalékra emelkedik. A személyi számítógépek adatforgalma évi 14 százalékkal növekszik a vizsgált periódusban, az internetes televízióké 24 százalékkal, a táblagépeké 104 százalékkal, az okostelefonoké pedig 79 százalékkal.

Közép- és Kelet-Európában a szélessávú hálózati átlagsebesség közel háromszorosára, az ip adatforgalom pedig évi 20 százalékos növekedési ütemmel 2017-re a 2012-es háromszorosára emelkedik. Ezen belül a mobil készülékek által generált forgalom a tizenkétszeresére bővül évi 64 százalékos növekedési ütemmel. A negyedik generációs mobil adatforgalom részaránya a 2012-es 2 százalékról 2017-re 37 százalékra emelkedik.

Az előrejelzés rávilágít arra, hogy az adatforgalom valamennyi kapcsolati formában növekedni fog. Az előrevetített trendek Magyarországon is új követelmények elé állítják a távközlési szolgáltatókat a sávszélesség, a méretezhetőség, valamint az újfajta szolgáltatások, üzleti modellek kialakítása területén, hangsúlyozta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország szolgáltatói üzletágának vezetője az elemzés budapesti bemutatóján.