Technology

konica_berlin_1
Forrás: ITB

A szerver a nyomtatóba költözött

A jövő egyre kevésbé arról szól, hogy hol dolgozunk, hanem sokkal inkább arról, hogy mit alkotunk. A technológiának ebbe a folyamatba észrevétlenül kell belesimulnia – állítja a Konica Minolta, amely egy erre hivatott eszközt is bemutatott Berlinben.

Híres előadókat, gondolkodókat és iparági szakértőket állított színpadra Berlinben a világ számos pontjáról meghívott újságírók előtt, hogy bemutassa: a munka világa és a benne dolgozók elvárásai egyszer és mindenkorra megváltoztak. Douglas Coupland kanadai író, újságíró és művész (lásd alább a képen), a Generation X kifejezés megalkotója arról mesélt, mennyire nehezen birkózunk meg az új korszak változásaival. A technológiának hála soha nem voltunk még okosabbak (hiszen szinte minden információ csak egy keresésnyire van tőlünk), de talán ezért soha nem éreztük magunkat ennyire butának sem.


 

„Nekem is hiányzik az internetkorszak előtti agyam, de a 20. századi agynak már nem sok hasznát venni a 21. században” – fogalmazott Douglas Coupland. Az idő múlását is másképp mérjük: nem organikus tapasztalatok alapján, hanem az elfogyasztott és létrehozott adatmennyiség révén követjük az eltelt időt; ebből következően pedig a felhő lett az új időtlenség.

Az ezt követő panelbeszélgetésen szóba került, hogy az új generációk mit várnak el a munkahelyektől és a munka világától. Belinda Parmar, a The Empathy Business vezérigazgatója azt emelte ki, hogy egy most munkába lépő fiatal élete során nagyjából 20 különböző munkakörben és munkahelyen fog dolgozni, míg az idősebbeknél ez alig négy – vagyis az új generációk sokkal rugalmasabbak, nem okoz nekik gondot a mégoly éles váltás sem.

A fiatalokat képviselő – a még középiskolába járó, de egyebek mellett a Google Science fairt megnyerő és számos találmányt jegyző – Mihir Garimella is a gyorsaságot említette. Ő már nem akar szabályozott folyamatokat, hosszú értekezleteket; sokkal inkább hisz a strukturálatlan munkában, ahol egy-egy projektbe könnyedén bekapcsolódik bárki, akinek jó ötlete van. Ehhez pedig csak nyitottság és jó kommunikációs technológiák kellenek.

Az új világban már nem a technológia a legfontosabb, hanem az, hogy mit lehet vele kezdeni, miként lehet felhasználni, hogy kreatívabb, hatékonyabb legyen általuk az ember – értett egyet a korábban elhangzottakkal Jamana Shoei, a Konica Minolta elnök-vezérigazgatója (lásd alább a képen). Ennek megfelelően az innovációt ma már nem az eszközök összekapcsolása jelenti, hanem az, ha az embereket sikerül minél egyszerűbben összekötni a számukra releváns digitális adatokkal. A Konica Minolta számára pedig ez azzal jár, hogy nem pusztán eszközöket kell kínálnia ügyfeleinek, hanem az eszközök és szolgáltatások összekapcsolásával létrehozott megoldásokat.


 

Ilyen megoldásnak szánja a vállalat a most bemutatott Workplace Hubot is. Ami a hardvert illeti, a berendezés egy multifunkciós nyomtatóval egybeépített erős szerver (UPS-sel kiegészítve), sok terabájtos, a felhőbe menthető tárolóegységgel és wifi-hozzáférési ponttal. A lényeg mégis abban van, hogy mire képest mindez: egy kis- és középvállalat teljes informatikai igényét kielégítheti, a levelezéstől és a csoportmunkán keresztül az ügyviteli alkalmazások futtatásáig.

A munkatársak együttműködéséről az akár mobilos böngészőből is elérhető, de a Microsoft Office környezetbe is integrált Team Space gondoskodik, egyebek mellett audio- és videokonferenciával, cseteléssel, képernyő- és állománymegosztással. A hagyományos kommunikációs eszközök és alkalmazások (például email, naptár, névjegyzék) is integrálható a Team Space-be, mint ahogy a multifunkciós nyomtató lehetőséget ad a papír alapú és digitális dokumentumok egységes kezelésére is. Egyetlen adminisztrációs felület szolgál a teljes informatikai környezet kezelésére. Ezen keresztül beállíthatóak a wifi-kapcsolatok és jogosultságok, a tárolási funkciók, a felhasználók és jogosultságaik, és így tovább A biztonságról a Sophos rendszere gondoskodik. Mindehhez menedzselt szolgáltatások is járnak a Konica Minoltától (távfelügyelet, biztonsági mentések, IT-biztonsági szolgáltatások). A platform nyitott, így meglévő alkalmazások is összekapcsolhatók vele, de lesz egy alkalmazásáruház is, ahol a Workplace Hub környezetre készített szoftvereket lehet egyszerűen megvásárolni.

A Workplace Hub idén ősztől lesz kapható, az ár és az árazási konstrukció is csak akkor lesz nyilvános. Workplace Edge néven a Konica Minolta készít egy olyan változatot is, amely csak a szervert tartalmazza: azt csak össze kell kötni a gyártó bármelyik multifunkciós eszközével, és máris rendelkezésre áll a Workplace Hub teljes funkcionalitása.