Technology

hololens
Forrás: Quartz

A kevert valóság és a banki szolgáltatások összekapcsolásán kísérleteznek

Még pár év és jön a virtuális bankfiók; a 3D-ben megjelenített személyes pénzügyi információ; valamint a holografikus banki ügyintézői szolgáltatás.

Hololens-re fejleszt banki megoldást az OTP Bank: a vállalat a Microsofttal és a 360Worlddel együttműködve kísérletezik a kevert valóság (mixed reality, MR) és a banki szolgáltatások összekapcsolásán.

A márciusi Future Decoded szakmai konferencián a bank bemutatott egy olyan MR-technológiát, amely nemzetközi szinten is úttörő a pénzügyi szektorban. A Hololens a Microsoft kiterjesztett valóság hardware-e, amelynek bankszférában való alkalmazhatóságát a világon most elsőként teszteli a hazai pénzintézet. A fejlesztés célja, hogy virtuális bankfiókot, holografikusan megjelenített banki ügyintézői szolgáltatást, 3D-ben megjelenített személyes pénzügyi információt szolgáltassanak az ügyfelek számára, a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb azonosítás mellett.

A konferencián megtartott demonstráció keretében a szakmai közönség élőben is láthatta az eddigi fejlesztés eredményét, ahogy a szemüveg által közvetített és a színpadon kivetített képen a színpadon ülő valódi emberek mellett feltűnik egy holografikus alak: egy máshol a kamera előtt ülő ember virtuális megvalósulása. A prototípus, amelyet az OTP Bank informatikai kutató részlege készített, bemutatja, miként gondol a vállalat a holografikus bankolásra, amelynek széleskörű elterjedése a piackutató cégek előrejelzése szerint 2025-re várható.

„Informatikai kutató részlegünkön számos jövőbemutató eszközzel és megoldással kísérletezünk. Egyes fejlesztéseink, mint például a Hololens-re tervezett virtuális banki szolgáltatás, vagy egyes blockchain-alapú megoldások már előrehaladott stádiumban vannak, és reméljük, hogy a közeljövőben ügyfeleink is megismerkedhetnek ezekkel, új szolgáltatások formájában” – mondta Popovics László, az OTP Bank elosztott rendszerek fejlesztési igazgatója.