Technology

Hulu
Forrás: ITB

A Dish viheti a Hulut

A közeljövőben eldőlhet a népszerű amerikai videószolgáltató, a Hulu sorsa. A cég iránt hatalmas az érdeklődés, számos nagy név tett ajánlatot, amelyeknek értékelése még most is folyik.

A Business Insider bennfentes értesülésekre hivatkozva azt írja, a Dish tette a legkedvezőbb ajánlatot a videószolgáltató Hulu felvásárlására. Az Egyesül Államok második legnagyobb műholdas televíziószolgáltatója már egy ideje szeretne beszállni az internetes tartalomszolgáltatásba, régóta hallhatóak hírek arról, hogy a cég a Netflix babérjaira tör. Úgy tűnik saját szolgáltatás indítása helyett a Dish Network vezetői a legkézenfekvőbb megoldást választották, egy az igényeiknek megfelelő szolgáltató felvásárlását. A Hulu jelenleg az egyik legnagyobb on-demand internetes videószolgáltató, amely reklámokkal finanszírozott ingyenes és előfizetős prémium tartalmakat is szolgáltat. Az legnagyobb hányadban az NBC, a Fox és Disney által birtokolt oldal idén nyáron vált eladóvá, és az ajánlattételek lezárulta után hamarosan kiderül, kinek sikerült megszereznie.

Sokasodnak (forrás: everyjoe.net)
Sokasodnak (forrás: everyjoe.net)

A Hulu eladósorba kerülése nagy visszhangot váltott ki, hatalmas felhasználói bázisa mellett rendkívül vonzó lehet majdani tulajdonosának a tény, hogy a jórészt médiavállalatok által létrehozott és üzemeltetett oldal számos, jelenlegi tulajdonosai által gyártott tartalomhoz hozzáfér. A portfólió tartalma mellett az is meghatározza a cég árát, hogy milyen szerződéseket sikerült kötnie a tartalomgyártókkal, sokan rámutattak, hogy a jelenlegi szerződések lejártával egyáltalán nem biztos, hogy a jövőbeni tulajdonosok hasonló feltételekkel férhetnek hozzá a jelenlegi tulajdonosok által gyártott tartalmakhoz.

Éppen ez a dilemma gondolkodtatta el a Hulura licitáló cégek zömét, így történhet meg, hogy a tartalomkészítőkkel jobb kapcsolatot ápoló Dish vásárolhatja fel végül a céget, megelőzve a Yahoot, az Amazont és a Google-t is. Utóbbi vezetője, Larry Page személyesen utazott Los Angelesbe, hogy a Hulu képviselőivel tárgyaljon és jobb szerződési feltételeket alkudjon ki. A jelenlegi híresztelések szerint Page 4 milliárd dollárt ajánlott a szolgáltatóért, ám a vásárlást a mostani szerződések átírásához, meghosszabbításához kötötte, míg a rivális Dish Network csupán 1,9 milliárd dollárt ajánlott, ám nem szabott feltételeket. A Dish eddigi tapasztalatai és a tartalomgyártókkal való jó kapcsolata miatt valószínűleg képes lesz megtartani és bővíteni a Hulu portfólióját, ami egy, az iparágban újoncnak számító cég számára esetleg nem lenne könnyű feladat. Ezért is valószínű, hogy a Dish lehet végül a befutó a Huluért folytatott versenyben, erős konkurenciát teremtve a Netflix számára.