Technology

Santa_Monica_vue.jpg
Forrás: santamonica.com
„Az ágazatra való specializálódásnál jobban hiszek a problémaorientált fókuszban”

A magyar csapat, amelynek nemzetközi és iparágfüggetlen a tudáskészlete

Fintech-től a digitális marketingig, Észak-Amerikától az országhatár innenső feléig számtalan digitális termékfejlesztés és üzletifolyamat-digitalizáció kötődik a magyar gyökerű RabIT nevéhez. A világlátott és tapasztalt szakemberekből álló csapat iparágtól függetlenül nyújt megoldást, legfőbb szuperképességüknek mégis a problémaorientált szemléletmódjukat tartják. A cég első emberével arról beszélgettünk, milyen pályaívet írt le a szervezet az elmúlt években, mennyire nyitott a magyarországi piac a külhoni tudástranszferre, és az ígéretesnek hangzó jövő is szóba került.

Rabit_Zsolt_web.jpg
 Rabi Zsolt CEO, RabIT

Egyre-másra bukkannak fel a hazai szellemi tőkéjüket nemzetközi valutára váltó cégek itthon, több év külföldi jelenlét után. A visszatérés, noha sokszor a véletlenek furcsa egybeesésének tűnik, valójában jól jelzi a hazai piac érettségét az innovatívabb szemléletmód befogadására.   

„Mérnökinformatikusként végeztem a Szegedi Tudományegyetemen, időközben elhelyezkedtem egy multinál, és ezzel párhuzamosan elkezdtem letenni a RabIT alapjait, amely 2014-ben debütált. Gyerekként is »kockának« számítottam, nagyon érdekelt az informatika, és az sem elhanyagolható, hogy éreztem magamban a vállalkozói szellemet, így nem volt kérdés, hogy mivel akarok foglalkozni az egyetem után. A motivációm pedig az évek alatt sem csökkent, sőt, mondta el Rabi Zsolt, a RabIT CEO-ja. 

Általános megoldások helyett univerzális problémamegoldás 
dédelgetett álomból mára komoly sikereket és neves partnereket maga mögött tudó cég elsősorban egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozik. Ez azt jelenti, hogy teljes körű IT-partnerként tervez és fejleszt vállalati szoftvermegoldásokat, illetve -termékeket az ügyfelek számára, figyelembe véve az egyedi igényeket. Ezeken túlmenően IT-erőforrás kiszervezési, minőségbiztosítási és tanácsadási szolgáltatások is a repertoár részét képzik.  

„Sosem volt célunk konkrét iparágakra specializálódni, nincs doménfókuszunk. Ugyanúgy lefejlesztjük az e-commerce rendszert, ahogy az egészségügyi szoftvert is. Nem válogatunk, mert az egy ágazatra való specializálódásnál jobban hiszek a problémaorientált fókuszban, abban, hogy kellő felkészültséggel és szakértelemmel bármit meg lehet oldani, le lehet fejleszteni. Problémaorientált csapatként egyedi megoldásokat dolgozunk ki ügyfeleink számára bármilyen iparágon belül”, fűzte hozzá Rabi Zsolt. 

Jól mutatja a fenti elméletet a gyakorlat: „Számszerűsítve hatvan ügyfelünkből ötven teljesen más profillal rendelkezik. Egyébként a mai napig sok új startupnak segítünk innovatív szoftvertermékeket fejleszteni, segítünk abban, hogy meg tudják valósítani azt az új megoldást, amit elképzeltek”, mondta a CEO. 

Minőségorientált szolgáltatás, big data és digitalizáció a célkeresztben 
A cég életében az új digitális termékek fejlesztése mellett a legtöbb projekt célja általában valamilyen üzleti folyamat digitalizálása. „Számos ügyfélnek segítettünk már szoftveres megoldásokat kialakítani különböző adminisztrációs, logisztikai, menedzsment, adatelemző és egyéb folyamatok automatizálása céljából”, ismertette a CEO. „A legnagyobb előnye ezeknek a rendszereknek általában a költséghatékonyság növelése, a folyamatok felgyorsítása és a vállalat alkalmazottainak tehermentesítése.” 

Persze, nem azt kell elképzelni, hogy a digitalizációs megoldások miatt a munkaerő bizonyos százalékára már nincs is szükség. Sokkal inkább arról van szó, hogy a technológia által felszabadított időt és erőforrást még hatékonyabban lehet allokálni azokra a területekre, ahol igazán szükség van rá.  

„Amellett, hogy lefejlesztjük ezeket a szoftveres rendszereket, legtöbbször aktívan részt veszünk az architektúra és a kulcsfontosságú funkciók megtervezésében is. Az a célunk, hogy minél mélyrehatóbban megértsük a partnereink működését és a már létező belső rendszereiket, hogy a lehető legjobb megoldás készülhessen el számukra”, mondta Rabi Zsolt.  

A cég egyébként minőségorientált szolgáltatás nyújtására rendezkedett be, ami azt jelenti, hogy rendelkezik részletesen kidolgozott belső fejlesztési és minőségbiztosítási rendszerrel, melynek köszönhetően nemzetközi szinten versenyképes, megbízható és könnyen méretezhető szoftvereket hoz létre. Emellett számos innovatív technológia is az eszköztárházat színesíti, mint például a gépi tanulás, big data rendszerek, felhőtechnológiák, hibrid mobil keretrendszerek. 

Fél lábbal külföldön fél lábbal itthon: piachódítás térképpel 
A szervezet indulásakor új szereplőként nehéz volt itthon keresletet találni a kínált szolgáltatásokra, de az eredeti cél is a határokon túli piachódítás volt. Így alakult ki a főként észak-amerikai és nyugat-európai cégekből álló partnerhálózat, ám ahogy teltek múltak az évek, egyre több hazai megkeresés érkezett a RabIT-hoz.  

„Eredetileg nem a magyar piac volt a cél, az amerikai és észak-európai térséget céloztuk és ott próbáltunk piacot hódítani. A partnereink között található nagy nemzetközi IT-cég, német fintech-startup, kaliforniai digitálismarketing-cég és még sok más, az elmúlt két évben pedig egyre több neves magyar céggel is megállapodtunk. Itthon kifejezetten a kkv-k vannak a célkeresztben, de ahogy kezdünk egyre ismertebbé válni, úgy célozzuk a nagyvállalati szektort is”, fűzte hozzá a hazai piacra lépés történetéhez Rabi Zsolt. „Van, aki nyitottabb ezekre, és van, aki kevésbé. Utóbbiak az innováció helyett elsősorban azt tartják szem előtt, hogy legyen meg a rendszer, és működjön. Ez a hozzáállás azonban változni látszik, és Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül az innováció- és minőség-orientált gondolkodás, főleg a nemzetközi távlatokban gondolkodó cégeknél és tech startupoknál. 

Mit hoz a jövő? 
Belföldi és külföldi tervek is vannak. Jelenleg az új fejlesztési központok megnyitása van fókuszban, amelyeknek az elképzelések szerint Magyarország két nagyobb vidéki városa ad otthont, a külhoni kirendeltség helyszínét még nem döntötték el. Értékesítő irodák megnyitása is tervben van. 

„Az elmúlt hónapok eseményei sem tántorítottak el e cél mellől, bár nem tagadjuk, hogy némileg lassították a folyamatot. Szerencsére az utóbbi években folyamatosan növekedni tudott a cég, és többnyire teljes kapacitáson dolgozunk. Ahogy a lehetőségünk engedi, folyamatosan bővítjük ügyfélkörünket, és a jövőben szeretnénk minél több hazai és külföldi cég számára elérhetővé tenni a digitalizáció nyújtotta új lehetőségeket”, zárta gondolatait Rabi Zsolt, a RabIT CEO-ja. 

(X)