Technology

Winamp
Forrás: deviantart.net

Viszlát, Winamp!

Hosszú időn keresztül minden számítógép kötelezően telepítendő programjai közé tartozott, mostanra viszont leáldozott a lejátszónak.

Feltehetően némi felháborodást kelt majd a pc-használók között, hogy az 1997 óta elérhető Winamp történetének az AOL december 20-án véget vet. Megszűnik a támogatása, minden más hivatalos kiegészítővel együtt, s még a kapcsolódó weboldalakat is leállítják. Az internetes cég terveiről szűken csak annyit nyilatkozott kapcsolódó közleményében, hogy köszöni a Winamp közösség több mint 15 éves támogatását, továbbá javasolta a kitartó felhasználóknak, amíg lehetséges, töltsék le az új verziót.

Sokat lehetne vitatkozni azon, hogy mi vezetett a hajdanán hihetetlenül népszerű program „halálához”, de talán leginkább a modern technológiai trendek okolhatóak érte leginkább. A Winamp egyértelműen a pc-korszak mp3-gyűjtögetős felhasználóinak egyik slágerterméke volt. Ma, amikor a pc-k egyeduralmának leáldozóban van, s a mobilitás ideája köré szerveződő okostelefonok és tabletek az újdonsült trónkövetelők, egész egyszerűen már nem lehet olyan sikeres a termék. Az olyan szolgáltatások, mint az iTunes, a Google Play Music és társaik pedig sokkal jobban megfelelnek a modern felhasználói igényeknek. A Winamp ehhez vagy nem akart, vagy nem tudott felzárkózni.