Technology

highway
Forrás: ITB

Gps adatokat szolgáltat az e-útdíjfizetéshez a WebEye

A 2013. július elsejével induló elektronikus útdíjfizetési rendszerben a fizetés kétféle technológiával valósul meg: előre váltott viszonylati jeggyel és telematikai adatgyűjtés segítségével.

Az előbbi elsősorban a Magyarországon eseti jelleggel fuvarozók számára nyújthat megoldást, míg az utóbbi a hazánk területén rendszeresen fuvarozók, illetve az országot tranzitútvonalként használó szállítmányozók számára nyújthat könnyű és kényelmes megoldást. A projekt megvalósulásában, „bevallási közreműködőként” vagyis adatszolgáltatóként a telematikai piac egyik legnagyobb szereplője, a WebEye Magyarország Kft. is részt vesz. A társaság jelenlegi becslései szerint a fuvarozók számára, kifejezetten az útdíjfizetéshez kapcsolódó adatszolgáltatásra fejlesztett eszköz mintegy 40-50 ezer forint körüli indulási költséget jelenthet.

A WebEye Magyarország az Állami Autópálya Kezelő Zrt. felkeresésére csatlakozott az elektronikus útdíj projekthez, amelyben bevallási közreműködőként gps adatok szolgáltatásával segíti ügyfeleit a díjszedési rendszerhez való csatlakozásban és a hatékony ügyintézésben. A vállalat feladata tehát arra korlátozódik, hogy pontos adatokat tudjon szolgáltatni az érintett járművek vonatkozásában.

A telematikai megoldás lényege, hogy a járművekbe egy speciális fedélzeti eszközt, egy úgynevezett On Board Unitot szerelnek be, amely műholdas jeladók segítségével méri az előre meghatározott 2200 fizetős szakaszon megtett utat. Az így mért útvonal alapján számítják ki az útdíj összegét, amelyet elektronikus fizetéssel rendezhet a felhasználó. A fuvarozó vállalatok így a rendszerben történő regisztrációt követően automatikusan, külön jegy megvásárlása nélkül intézhetik az e-útdíjhoz kapcsolódó adminisztrációt. A rendszer ráadásul a tervek szerint a sofőröknek is könnyebbséget jelenthet, hiszen nekik csupán a működőképességet kell majd ellenőrizniük. Az eszköz üzembe helyezése is egyszerű: a beszerelés mindössze 30-60 percet vesz majd igénybe.