Technology

24_WbroCells_420
Forrás: -

Várni kell a hozadékra

Az Európai Parlament ugyan előírta, hogy ez év januárjától hazánknak is értékesítenie kell a digitális átállás miatt felszabaduló frekvenciákat, az úgynevezett digitális hozadékot, az NMHH mégis átmeneti mentességet kért. Állítólag nem vagyunk egyedül ezzel.

Definíció

A „digitális hozadék” az a rádióspektrum, amely a meglevő adók digitális környezetben való biztosításához felhasznált rádiófrekvenciákon túl fennmarad. Az analóg televíziós műsorszórásnál egy műsort egy 8 MHz széles frekvenciasáv felhasználásával lehetett sugározni. A digitális technológia esetén tömörítő eljárást alkalmaznak, ennek következtében egy korábban használt 8 MHz széles sávban 4–8 műsort lehet kisugározni.

Vári Péter szerint a digitális hozadék minden államban külön-külön állapítható meg a műsorszórásra nemzetközi viszonylatban felosztott, 470–862 MHz-es frekvenciasávban. Harmonizációs szempontból fontos volt ezen belül olyan sávrész megállapítása, amelynek műsorszórástól eltérő egyéb elektronikus hírközlési szolgáltatásra használatának feltételeit közösen állapítják meg az európai államok.

Tavaly év végéig Magyarországnak értékesítenie kellett volna a digitális átállás során felszabaduló frekvenciablokkokat, összhangban az Európai Parlament által 2012 márciusában elfogadott Rádióspektrum-politikai Programban (RSPP-ben) foglaltakkal. A szabályozás ezen elemének végrehajtása alól azonban több uniós ország kért átmeneti mentességet, beleértve Magyarországot is. Az értékesítésben gyakorlatilag a mobilpiaci szereplők érdekeltek.

 

Csúszunk

„Az RSPP kötelezettségként írta elő a tagállamoknak, hogy 2013. január 1-jéig tegyék lehetővé a 800 MHz-es frekvenciasáv használatát az elektronikus hírközlési szolgáltatások számára. A kötelezettség tekintetében Magyarország derogációs kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyet a Bizottság támogatott” – tájékoztatta lapunkat Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) infokommunikációs erőforrások divízióját vezető főigazgató-helyettese.

Magyarországon három földfelszíni országos digitális tv-hálózat működik. Ezek adóállomásai jelenleg a 800 MHz-es sávban is üzemelnek. Ám a teljes 800 MHz-es frekvenciasáv felszabadítása a műsorszórástól eltérő, egyéb elektronikus hírközlő szolgáltatások részére csak az analóg tv-adások megszüntetése után lehetséges, a jelenlegi digitális tv-adók 470–790 MHz sávú frekvenciacseréjét és a nem polgári rádiónavigációs rendszerek egyidejű kivonását követően.

 

A végső határidő

A vonatkozó törvény értelmében Magyarországon legkésőbb 2014. december 31-ig kell befejeződnie a digitális átállásnak. Az analóg lekapcsolás feltétele, hogy a közszolgálati audiovizuális médiaszolgáltatások digitális elérhetősége a lakosság 94 százaléka számára hozzáférhető legyen, valamint a kiskereskedelemben lehessen kapni digitális műsorok vételére alkalmas eszközöket.

A sávkiürítés egyébként tavaly ősszel már megkezdődött; az NMHH még szeptemberben frekvenciacserét rendelt el 11 digitális földfelszíni telephelyen.