Technology

03_ferris_wheel_420
Forrás: -

Több esély az igazi örömre!

Van pár dolog, ami a szakmát foglalkoztatja. Az elmúlt hetekben biztos, hogy a „hot topic” jelzős szerkezetet megnyerte az a téma, hogy vajon ki lesz az IVSZ elnöke.


 

 

Persze nemcsak zsigeri érzés mondatja velem, hogy fontos ez a téma, hanem első körösen a számok. De hogy is jön egy print fókuszú kiadóhoz az egzakt statisztika? Például úgy, hogy a nyomtatott lapokban megjelent minden egyes cikket „áttekerünk” a honlapunkra, s némi szelekciót követően a legrelevánsabbaknak ítélteket a Facebookra is kiposztoljuk. És hát a látogatottsági adatok, a like-ok, a talking aboutok, a posted view-k száma egy-egy cikk esetében sokatmondóak…

Aztán ahogy publikussá váltak a nevek, a szaksajtó is sorra interjúzta a jelölteket. S közben mindenki mérlegel, érvel, találgat, ki lesz a befutó. A jelöltek meg hol csendesebben, hol nagyobb vehemenciával kampányolnak. Mert a tét nagy! És hát, valljuk be, nemcsak a jelölt urak számára, de leginkább a szakmának, a szakma (közel)jövőjének fontos mindez. Az ITB is, pártatlanságát természetesen most is megtartva, feltette a maga kérdéssorát a potenciális elnököknek. Ugyanazokat, ugyanúgy!

És közben persze én is – mint IVSZ társult tag – elgondolkodtam mindazon, amit kérdeztünk a delikvensektől. Hogy nekem a tagság oldaláról mi is lenne az elvárásom velük szemben. Azt, hogy ilyen sokan indultak, én nagyon biztatónak és jó jelnek tartom. Az IVSZ megalakulása óta figyelem ezt a szervezetet, de ekkora tumultus még sose volt az elnöki posztért! És „ártatlan ibolyakék szemekkel” csak azt remélem, hogy bárki is lesz a befutó, azzal a szakma nyer. Emlékszem, 3 éve is volt egy kis izgalom, hogy kit dobol ki a tagság elnöknek, de akkor a „lázgörbe” nem kúszott ilyen magasra… S ha már az időben visszafelé néztem, beleolvastam, mit írtunk az akkori jelöltek terveiről, programjáról. Aztán meg elolvastam a mostani közgyűlési beszámolót. S mindeközben az elmúlt 3 év eseményei is végigpörögtek a fejemben. Aztán látom, hogy van, ami megvolt, van, ami kimaradt, és van, ami lemaradt!

ITB-oldalról igen érdekes érzéseim vannak az IVSZ szó hallatán. Mire is számítok? Volt itt már karban-karban e két mozaikszó, volt távol egymástól, volt nagy közös ünnep, volt aztán profi önállósodás. Egy biztos: ugyanazon szakma meghatározó elemei vagyunk, tehát kellenek az együttműködési pontok. Talán kicsit összehangoltabban, talán kicsit eredményesebben, de hát azért a mostani jelöltek között tolonganak az üzletemberek, úgyhogy ez az elvárásom biztosan teljesül.

Személy szerint pedig bajban vagyok, mert több jelöltről is elmondhatom, hogy sikere nem közömbös számomra, de ez jó, mert több esélyem van az igazi örömre.