Technology

12_lowesforpros_com_420px
Forrás: -

Terv szerint

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az ország csaknem teljesen lefedetté váljon nagysebességű mobilinternetes hálózatokkal.

Gőzerővel zajlanak hazánkban a hálózatmodernizációs projektek; a fejlesztések révén olyan berendezéseket alkalmaznak majd bázisállomásaikon az operátorok, amelyek lefedve a jelenlegi felhasználói igényeket, s megfelelve a jövőbenieknek, egyszerre képesek együttműködni a 2g-, 3g- és lte-technológiákkal. Az adathálózatok várhatóan mindenhol képesek lesznek legalább az edge technológia által biztosított, másodpercenként pár száz kilobites letöltési sebesség elérésére, a 3g-s lefedettségi területeken pedig elméletileg legalább 14,4 megabit/szekundumos letöltési és 5,2 megabit/szekundumos feltöltési sávszélességet biztosítanak majd a felhasználóknak.


Annak érdekében, hogy a fejlesztések előnyeit minél több felhasználó élvezhesse, s hogy a kívánt 99 százalékos mobilnetes lefedettség valóban teljesülhessen, a Vodafone meglévő adatbázisai mellé további közel 400 bázisállomást épít be hálózatába. Terveik szerint 2012 nyarára mindenhol megduplázzák a mobilinternet sebességét, a 2g-t használók számára pedig közel megtriplázódik a sebesség az edge kiterjesztésével és modernizációjával.

Az új bázisállomások további előnye a méret- és energiatakarékosságból eredő hatékonyabb működés. A Vodafone hálózata a modernizáció utolsó szakaszának köszönhetően energiafogyasztás szempontjából különlegesen alacsony lesz.

A fejlesztések a tervek szerint haladnak: jelenleg az ország területén elhelyezkedő bázisállomások 60 százaléka, azaz több mint ezer már megújult.