Technology

12_gis_420px
Forrás: -

Térben az informatika

Hosszú volt az út, amíg a mélyszakmai geocentrikus szemléletbe olyan fogalmak tudtak belopózni, mint az m2m kommunikáció.

Ez a térinformatika már nem az a térinformatika, sőt nem így kellene nevezni, hanem ahogy az angolszász világban mondják: földrajzi információs rendszer (geographic information system, gis). Ugyanis olyan informatikai rendszerekről van szó, amelyek földrajzi dimenzióval bíró adatokkal dolgoznak – bár a földrajzi dimenziók valahol a térben helyezkednek el.


A változó világban változik a térinformatika is: már nem szobatudósok egzakt, geocentrikus tudománya, technológiája, hanem üzleti gyakorlattal átitatott megoldáshalmaz. Gondoljunk csak a gis alapú eszközfelügyeletre és a gépek közti kommunikációra, amikor például egy közüzemi hálózat térképre vetített elemei percre kész információkat szolgáltatnak állapotukról.

Minderről és a világ vezető térinformatikai technológiáinak rendkívül széles felhasználási területeiről (e-közigazgatás, nemzetvédelem, környezetvédelem, logisztika és közlekedés, marketing- és üzleti szolgáltatások, megújuló energia és közmű, telekommunikáció) a GDi Fórum 2011 – XVI. Esri Magyarország felhasználói konferencia mintegy 50 előadásából kaphattak átfogó képet az érdeklődők.

A nemzetközi GD-Gisdata cég által rendezett konferencián díjat is osztottak, az amerikai Esri térinformatikai vállalat elismerését. A SAG Awardot ebben az évben a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium két háttérintézménye: a Földmérési és Távérzékelési Intézet, valamint a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság kapta az elmúlt időszakban koordinált nagyszabású térinformatikai fejlesztéseiért.