Technology

27_nexus-4_420
Forrás: -

Távközlési visszatekintés 2012-re

Szomorú, hogy tavaly a legizgalmasabb esemény a szakmánkban a telefonadó bevezetése volt. Biztos, hogy ez sem fogja javítani a szakma felzárkóztatási esélyeit vagy egyáltalán a távközlés fejlődési lehetőségeit Magyarországon.

Minden év elején népszerű a visszatekintés, amiben az a leghasznosabb, ha megkérdezzük, „hogyan befolyásolja ez a jövőnket?” 2012 a telekomszakmában átlagos évnek mondható, nem volt olyan „game changer”, mint például 2009 és 2010 az iPhone térhódításával és az iPad megjelenésével. Inkább a trendek folytatását láttuk: a táblagép térhódítását és megerősödését az üzleti szektorban. Az Android piaci részesedése az új telefonok között globálisan 72 százalék, az iPhone-é 15, a többi mind együtt 13 százalék. A Microsoft bemutatta a Windows 8-at és számukra a még érdekesebb Windows Phone 8-at. (A siker eddig nem elsöprő.)

Itthon a telefonadó megtörte a sokéves árcsökkenési trendet. Ez és a még megmaradt távközlési különadó rendesen visszavetette a fejlesztési és beruházási kedvet a szektorban, a távolság országunk és a nyugat között nőni kezdett. Nálunk csak a T-Mobile épít 4g-hálózatot, ez ma Budapesten és a nagyobb vidéki városokban érhető el.

 

Világtrendek

Egyre több szolgáltató próbál olyan szövetségeket kiépíteni, amelyekkel több piacot tud lefedni, ezzel kiszolgálva a különböző nemzetközi cégeket. Kiszorulóban vannak azok a szolgáltatók, melyek csak egy-két országban vannak jelen, hiszen nem tudnak labdába rúgni a nemzetközi cégeknél.

2012-ben elkezdődött a 4g világhódítása, de terjedése lassabb a vártnál, nagyok a beruházási igények és kicsi a szolgáltatók többletbevétele. Vannak pozitív példák is: az Egyesült Államokban a Verizon és az AT&T országos hálózatot épít, és sok európai országban is épülnek a hálózatok.

 


 

 

Készülékek

Melyik volt a legizgalmasabb új mobilkészülék 2012-ben? Az iPhone5? A Samsung Galaxy S3? A HTC One X? Egyik sem. Az év végén a Google bemutatta az új Nexus 4 telefonját Amerikában. A legújabb technológiát tartalmazza, a legfrissebb Androidot, de a legizgalmasabb az ára. Szolgáltatófüggetlenül 300 dollár, alacsonyabb, mint sok készüléké hűségszerződéssel! Olyan sikert aratott az Egyesült Államokban, hogy egy óra alatt elfogyott a készlet! A mai napig nehéz hozzáférni, de ha elindul a sorozatgyártás, akkor a készülék erősíteni fogja az ügyfelek pozícióját a szolgáltatókkal szemben, ami a kevésbé erős gyártókat kiütheti a piacról.

 

Titánok harca

Folytatódott, sőt, erősödött a három titán (Google, Apple, Microsoft) csatája nemcsak a készülékek területén, hanem a teljes mobil- (és it-) ökoszisztémában.

Az Apple kidobta a Google Mapset és bevezette saját térképeit. (Nem jött be… Rövidesen újra elérhetővé vált iPhone-on a Google Maps). Az Apple beperelt több Android-szereplőt, a HTC-vel megállapodott, a Samsunggal folytatódik a csata. A Samsung leelőzte az Apple-t, a legnagyobb okostelefon-gyártó lett. A Microsoft 10–15 dollárt kap minden eladott Android készülék után – a szabadalmak után fizetett licencdíjak fizetése tovább gyűrűzött a szektorban 2012-ben.