Technology

jj_420
Forrás: ITB

Szolgáltatót váltott a szolgáltató

Megvált eddigi informatikai szolgáltató partnerétől az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, de az üzemeltetést továbbra sem veszi vissza saját kézbe.

Több mint tíz év után megvált eddigi informatikai szolgáltató partnerétől, az IBM-től az ELMŰ-ÉMÁSZ. A közel két évig tartó kiválasztási és szerződéskötési procedúra után idén október elsejétől a T-Systems Magyarország végzi a társaságcsoport számára a teljes körű szerver-, hálózat- és desktop-üzemeltetés, valamint ellátja az ezekhez szorosan kapcsolódó támogató feladatokat is.

 


 

 

Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szolgáltatóváltás gondolata jó két éve fogalmazódott meg a társaságban. Egyrészt nem voltak teljes mértékben megelégedve a szolgáltatás minőségével, másrészt szerették volna a költségeket is lejjebb szorítani. A többkörös kiválasztási, és végül a szerződéskötési folyamatban ezért kiemelt hangsúlyt kapott a megfelelő, a modern informatikai elvárásoknak megfelelő kulcsmutatók (KPI-ok) kijelölése. „Mindenképpen biztosítani akartuk a költségstruktúra átláthatóságát, vagyis tudni szeretnénk, hogy milyen szolgáltatásért mennyit fizetünk, és hol vannak költségcsökkentési lehetőségek”, fogalmazott Marie-Theres Thiell. Mindezek mellett nagy hangsúlyt kapott az informatikai rendszerek zökkenőmentes, gyors működésének garantálása. Értelemszerűen fontos tényező volt az ár is: pontos összeget senki nem említett a sajtótájékoztatón, de az ELMŰ-ÉMÁSZ illetékesei annyit elárultak, hogy 25 százalékkal tudták csökkenteni az informatikai szolgáltatásokra kifizetett összegeket.

A T-Systems Magyarország nem automatikusan vette át a korábbi szolgáltatótól az összes eszközt. Az új infrastruktúrát már úgy alakították ki a T-Systems adatközpontjában, hogy a négy évre kötött szerződés időtartama alatt kiszolgálja a várható igényeket – mondta kérdésünkre Rékasi Tibor, a T-Systems vezérigazgatója. A vállalat menedzselt és privát felhő szolgáltatásokat kínál az energetikai szolgáltatónak, 300 telephelyen összesen háromezer felhasználónak. A felhő jellegéből adódóan a szolgáltatásokat mindig az aktuális igényekhez tudják alakítani, és az elszámolás is havidíjas formában történik. A vezérigazgató még hozzátette: a komplex (alkalmazások és az infrastruktúra üzemeltetését, valamint távközlési elemeket is tartalmazó) szolgáltatási csomag pontosan azoknak a szinergiáknak a kihasználását teszi lehetővé, amelyekre a T-Systemset a jelenlegi formájában életre hívták.

Az új konstrukció október 1-jétől működik, és komoly fennakadás nem volt azóta. Ennek ellenére jövő tavaszig még átmeneti időszak lesz, amely során együttműködnek az IBM és a T-Systems szakemberei. A szerződés négy éves időtartamra szól, amely az ügyfél elégedettsége esetén további 2+1 évre meghosszabbítható.