Technology

12_gehealth_420px
Forrás: -

Szíves fejlesztések

Csaknem 200 millió forint összköltségű kutatás-fejlesztési projekt indult egy nemzetközi vállalat budaörsi kutató-fejlesztő központjában, Európai Uniós támogatással. A projekt célja, hogy segítsen a szívritmuszavarban szenvedő betegek gyógykezelésében.

A budaörsi GE Healthcare 88 millió forint állami támogatást nyert egy egészségügyi kutatási projekthez a Közép-magyarországi operatív program keretében, az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. A GE Healthcare ehhez további 110 millió forintot tett hozzá saját forrásból. A 2010-ben indult többéves projekt célja egy nemzetközileg piacképes termék prototípusának elkészítése, amely a szívritmuszavarban szenvedők számára nyújt majd innovatív és egyben költséghatékony megoldást, minimális katéteres beavatkozással.


A prototípus a szív háromdimenziós anatómiai modelljét ötvözi a hagyományos röntgenfelvétellel, és ehhez a szív elektromos jeleit is társítja – mondta Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi technológia igazgatója.

A GE Healthcare a kutatásba-fejlesztésbe bevonja a Szegedi Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikájának és Kardiológiai Központjának orvosait is. A klinika orvosai és a cég mérnökei együtt fejlesztik és tesztelik az új prototípust. A Szegedi Tudományegyetem és az amerikai vállalat egyébként 2001 óta folytat sikeres együttműködést kutatási-fejlesztési projektekben; olyanban például, amely az orvosi képeken a szervek pontosabb elhatárolását segíti.