Technology

08_5_420
Forrás: -

Szakaszos hálófejlesztés

Elkészült a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG). Ezentúl állami tulajdonú társaságok biztosítják az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat az állami intézményrendszer részére az NTG infrastruktúrájára támaszkodva.

Az NTG felállásával a tavalyi év végén lezárult a kormányzati informatika konszolidációjára 2011 júliusában elindított Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt első fázisa. Az országos optikai gerinchálózatot az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a 2012. március 1-jén elindult MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. biztosítja, a szolgáltatást pedig a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. nyújtja a kormányzati felhasználók számára.

A régi rendszer 3200 végpontot szolgált ki a korábbi piaci szolgáltató saját hálózatán – ez évi 25 milliárd forintjába került az államnak. Az új hálózat kialakítása, a felhasználók átmigrálása s egyéb távközlési beruházások összességükben 5,7 milliárd forintba kerültek. A végpontok száma 3600-ra nőtt, s a következő időszakban további ezerrel fog nőni – sorolta az eredményeket az első fázis lezárása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára. Az új hálózat kiszolgálja a teljes közigazgatási és oktatási szférát, s összességében 48 ezer ügyfélnek nyújt telefonszolgáltatást. A fejlesztés révén az állam összes hálózatának üzemeltetési költségei évi 15 milliárd forintra csökkentek.