Technology

Nem csupán az oktatás, de az egész hazai tudományos élet számára hasznos megoldás.     (forrás: wordpress.com)
Nem csupán az oktatás, de az egész hazai tudományos élet számára hasznos megoldás. (forrás: wordpress.com)
Forrás: wordpress.com

Indul a Sulinet+

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) az Új Széchenyi Terv keretében a hazai közoktatás központi informatikai infrastruktúrájának nagyszabású eszköz- és szolgáltatásfejlesztését valósítja meg a Sulinet+ program keretében. Minden közoktatási intézménybe (országosan mintegy 5000 iskolába) kerülnek új hálózati eszközök 2014 végéig.

Régen várt fejlesztés indult 2013. november 21-én, Budapesten. A közoktatás számítógép-hálózati infrastruktúrája ugyanis évek óta elavult, az iskolák túlnyomó része 8-9 éves, régi, gyártói-szállítói garanciával már nem rendelkező eszközöket használva igyekszik csatlakozni a világhálózathoz. Az Európai Unió által mintegy1,3 milliárd forinttal támogatott fejlesztés keretében a régi berendezéseket több mint 4500 db korszerű eszközzel cseréli le az NIIF Intézet. Ez a fejlesztés első lépése, mely a GigabitEthernet portokkal rendelkező új eszközök alkalmazásával előkészíti, hogy egy későbbi fázisban a tényleges sávszélesség bővítésének a kapcsolóeszközök tekintetében ne legyen akadálya.

Az új eszközök telepítését az NIIF Intézet Pest megyén kívül – a meghibásodott régi eszközök cseréjével – már meg is kezdte. Az új végponti hálózati eszközök novemberi indítású intenzív telepítési munkái ütemezetten napi 20 - 30 végpont üzembe állítását jelentik, közel egy éven keresztül. Az adathálózat megújulása mellett a Sulinet+ kiépítésével együtt az NIIF Intézet bővíti az infrastruktúra szolgáltatási spektrumát is. Az új Sulinet+ infrastruktúra a HBONE+ részeként európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű informatikai szolgáltatásokat tesz majd lehetővé a közoktatási intézmények diákjai és pedagógusai számára, megteremtve többek között az Európai Unió Magyarországon kívüli nemzeti kutatói és oktatói hálózataival való együttműködés lehetőségét is az iskolák számára.