Technology

Csak egy maradhat?
Csak egy maradhat?
Forrás: ITB

Szinkrontolmács lesz a Skype-ban

Egy kaliforniai konferencián mutatta be a Microsoft a Skype legújabb szolgáltatását, amely valós idejű fordítást tesz lehetővé. A Skype Translatort valószínűleg még az idén bevezetik.

A Microsoft a Code Conference-en rántotta le a leplet a Skype új, Skype Translator nevű funkciójáról, amely egyelőre nagyon kezdetleges állapotban van, de már így is sokat ígér. A Skype Translator nevéből is adódóan egy fordítógép, ami az emberi tolmácsoktól alapvetően abban tér el, hogy nem élőszóban, hanem feliratokkal jeleníti meg a fordítást.


A Microsoft már több mint egy évtizede kutatja az ehhez szükséges technológiákat, beszédfelismerő szoftverekbe fektetett, automata fordítókat fejlesztettek, mesterséges intelligenciákat kutattak. Ennek az egyik végeredménye a Skype Translator, amely a beszélgetők közti nyelvi akadályokat igyekszik felszámolni.

A támogatott nyelvekről a cég egyelőre nem nyilatkozott, valószínű, hogy az első körben a fontosabb világnyelvekre számíthatunk. A Skype Translator először a Windows 8-on lesz elérhető bétaként, feltehetően már valamikor idén.