Technology

08_vmware_computerwoche_de_420px
Forrás: -

Saját felhőt!

Ha valaki még tart a nyilvános felhőszolgáltatásoktól, alakítson ki privát felhőt!

Másképp gondol az informatikára az üzleti vezetés, amióta elérhetőek a nyilvános felhőszolgáltatások. Korábban az üzlet örült, ha a számítógépek egyáltalán működtek, újabban viszont azt kérdik a cio-tól, hogy miért kell 50 szerverre öt rendszergazda, és miért tart egy új szerver üzembeállítása három hónapig, ha az Amazonnál egy adminisztrátor felügyel 5000 szervert és öt perc egy újabb szerver igénylése? – mondta a munkatársunknak adott interjúban a közelmúltban rendezett VMware Forum szünetében Matthias Schorer, aki a VMware felhőmegoldásaiért felel a közép-európai régióban.


A megoldás a saját belső felhő lehet. Így a rendszer feletti ellenőrzés a vállalati informatika kezében marad, miközben részesülnek a felhő kínálta előnyökből. Nem véletlen, hogy a közeljövőben a felhőprojektek háromnegyede privát felhő kiépítésére irányul majd. A privát felhőnek szükséges, de nem elégséges alapja a virtualizált környezet. Kell hozzá az erőforrások automatizált kezelése, a felhasználói önkiszolgálás (vagyis az üzletnek ne kelljen az informatikára várni, ha új erőforrásra van szüksége), az igények szerint bővíthető-szűkíthető inf­ra­struktúra és nem utolsósorban a költségek feletti teljes ellenőrzés. A technológián túl pedig újra kell gondolni a folyamatokat: az nem előrelépés, ha egy új szerver beállítása három hónap helyett csak két hónapba telik; az az igazi, ha csak három óra kell hozzá.

A VMware ügyfeleinek annyi könnyebbsége van, teszi még hozzá Matthias Schorer, hogy számos szolgáltató építette ki megoldását a Trusted vCloud platformra. Ha a vállalat a belső felhőjét ugyanerre az alapra húzza fel, a későbbiekben könnyen tud alkalmazásokat mozgatni a belső és a külső infrastruktúra, illetve két szolgáltató között, tovább növelve az informatika rugalmasságát.