Technology

Papp István
Forrás: ITB

A fordított áfa bevezetését javasolja a magyar it-piacon Papp István

A Microsoft Magyarország ügyvezetője szerint a már több uniós ország által alkalmazott gyakorlattal 25-30 milliárd forint plusz adóbevételhez jutna a költségvetés.

Az IVSZ elnöki posztjára pályázó szakember szerint ezzel párhuzamosan a fekete-szürke gazdaság mérete is jelentősen mérséklődne, nem veszélyeztetve több mint ezer munkahelyet a szektorban. Az ügyvezető szerint az IVSZ tagjainak is előnyös lenne a fordított áfa bevezetése, mivel minél magasabb az általános forgalmi adó, annál inkább vannak jelen az egyes piacokon azok a "fekete bárányok", akik nem a versenyben akarnak érvényesülni, hanem az adóelkerülés révén megszerzett helyzeti előnyükkel. Úgy véli, az it-szakmában ez a jelenség egyre kritikusabb méreteket ölt, 100 milliárd forint értékű szoftver és hardver kerül évente úgy forgalomba Magyarországon, hogy nem fizetik be utánuk az áfát.

Papp István szerint az adókerülő cégek egyre erősödő jelenlétükkel a becsületesen dolgozó és adózó cégeket hozzák nehéz, mondhatni lehetetlen helyzetbe. Éppen ezért IVSZ-elnöki szakmai programjának egyik fontos része az iparág megtisztítása, amihez szerinte erőteljes kormányzati nyomásra, egységes piaci fellépésre, szigorúbb szabályokra és a számos EU-tagállam gyakorlatában működő fordított áfa-fizetési rendszerre van szükség.