Technology

09_fast_420px
Forrás: -

Ötvenből hat magyar

A Deloitte Technology Fast 50 listájára idén nyolc közép-európai ország vállalatai kerültek fel, a cégek átlagos növekedési üteme 1068 százalék volt. Hazánkat az idei évben hat vállalat képviselte.

Idén hat hazai vállalat került fel a Deloitte közép-európai Technology Fast 50 listájára, amely a térség ötven leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatát értékeli. A hazai technológiai cégek közül a legjobb helyezést a webes tartalomkezelést támogató megoldásokkal foglalkozó Active Vision Kft. érte el 761 százalékos bevételnövekedéssel, s ezzel a teljes lista 19. helyezettje lett. Az elmúlt öt év alatt elért 6219 százalékos árbevétel-növekedéssel abszolút első lett a Vola.ro román internetes repülőjegy-értékesítő vállalkozás.


 

 

Magyar cégként felkerült még az internetes megoldások építésével és technológiai tanácsadással foglalkozó Viala Kft., az informatikai kutatás-fejlesztést és ehhez kapcsolódó tanácsadást nyújtó Dolphio Consulting Kft., a Net Média Zrt. médiavállalkozás, a háromdimenziós számítógépes technológiák fejlesztésére szakosodott Econ Consulting Kft., valamint a mobil informatikai szoftverek és vállalati megoldások fejlesztésével foglalkozó InfomatiX Kft.

Az ágazaton belül a szoftveripart 22, az internetes vállalkozásokat 21, míg a távközlést 5 cég képviselte, az egyéb kategóriában öten szerepeltek. Idén, 2010-hez hasonlóan, a tíz leggyorsabban növekvő vállalat közül hét az internetes cégek közül került ki.

Az idei ötvenes listára felkerült magyar cégek közül négy szerepelt tavaly is, ám akkor mindegyik jobb eredménnyel. A hátrébb sorolódást Verbó Zoltán, a Deloitte Technology Fast 50 programjának vezetője több okra vezeti vissza. Egyrészt a régióban Magyarország áll a legrosszabbul a gazdasági növekedés szempontjából, s ez rányomja bélyegét a vállalatok növekedésére is. Ehhez képest a szóban forgó négy (illetve hat) cég nem teljesített rosszul, inkább a korábbi éveket jellemezte a felülteljesítés. Létezik aztán a természetes fluktuáció is; azok a cégek, amelyek korábban nagyot alakítottak, nem biztos, hogy ezt később is meg tudják ismételni. Az adott termék az adott piacon ugyanis már elérte azt az érettségi szintet, amelyen túl inkább a lassabb fejlődés jellemző. A visszalépés oka lehet az is, hogy az értékelésbe beszámító megelőző ötéves bázisidőszakban egy év gyengébben sikerült.

Kovách Anton, az Active Vision Kft. ügyvezetője szerint további ok lehet, hogy megtorpanásukkal egyidejűleg, sikeresebb technológiáik, megoldásaik révén előretörtek a romániai, a lengyelországi, a csehországi és a szlovákiai fejlesztők.

A helyezettek

Cégnév

Helyezés (2011/2010)

Növekedés (százalék)

Active Vision

 19/12

761

Viala

27/9 

533

Dolphio Consulting

37/–

330

Net Média

 44/22

311

ECON Consulting

48/–

295

InfomatiX

 50/33

286