Technology

Olcsóbban mobilozhatunk

Három év alatt a mobilhang-piacon a nagykereskedelmi árakat a szolgáltatóknak 40 százalékkal kell csökkenteniük – döntött piacelemzési határozataiban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) augusztus végén három új piacelemzési határozatban írta elő a jelentős piaci erővel rendelkező távközlési szolgáltatók kötelezettségeit a következő három évre. A hatóság célja, hogy az intézkedések eredményeképpen az előfizetők mind a vezetékes, mind a mobiltelefonálásért is alacsonyabb díjat fizessenek.


A szolgáltatók között egyre nagyobb a verseny az előfizetőkért, az NMHH feladata pedig az, hogy ezt a piaci versenyt mederben tartsa, a főbb kereteit kijelölje, meghatározza. A hatóság most kiadott piacelemzési határozataival a nagykereskedelmi verseny tisztességes feltételeinek megteremtésén keresztül a kiskereskedelmi piacra is hatást gyakorol, amivel azt kívánja elérni, hogy a szolgáltatók egyre korszerűbb és olcsóbb szolgáltatásokat nyújtsanak a felhasználóknak.

A hatóság – tekintettel az Európai Bizottság ajánlására – a jövőben új modellt használ az egymás közötti elszámolásban alkalmazott hívásvégződtetési díjak megállapítására. Az új modell szerint a szolgáltatóknak a jelenlegi 11,86 forint/percről 2013. január 1-jéig 7,06 forint/percre kell mérsékelniük a nagykereskedelmi forgalomban használt mobil-hívásvégződtetési díjaikat.

A hírközlési piac az elmúlt 20 évben jelentős fejlődésen ment keresztül. Míg 1991-ben összesen 3 millió mobiltelefon-hívást kezdeményeztek az előfizetők Magyarországon, addig 2010-ben ez a szám már 8 milliárd volt.